2021 IPC BV - International Pigeon Company

Locatie: IPC BV » Nieuwsberichten archief

Ben is zeker

24 februari 2021 

Ad Scharleackens.jpg

 

Een bekend Belgisch liefhebber had gelezen wat ik geschreven had. Dat eksters, kauwen en kraaien rond je huis MISSCHIEN de roofvogel op afstand hielden. Ik was voorzichtig, schreef ‘misschien’, maar ben nu een stuk zekerder. De Belgische kampioen: ‘Ik zorg al jaren heel goed voor eksters en kraaien in mijn tuin. En heb sindsdien van roofvogels geen last meer.’

Dan was er die Nederlandse liefhebber in Canada: ‘Bijna alle duivenhouders hier hebben zeeën van ruimte. Als je hier duiven houdt moet je ook kraaiensoorten houden of je houdt geen duif over.’

 

BEN DE KENNER

Omdat het serieuze mensen betreft wilde ik er meer van weten en wie kan je daarbij beter adviseren dan de landelijk bekende ‘roofvogelkenner’ Ben, die zelf ook duiven heeft. Volgens hem doen eksters, kraaien en kauwen WEL DEGELIJK iets. Als ze een roofvogel spotten maken die een hels kabaal en dat schrikt ze af. Dat geldt mogelijk niet voor een slechtvalk omdat die normaal hoger vliegt. Zodus: Kraaien, kauwen, eksters en roofvogels rond je huis? Koester de eerste drie.  (En Falco bedankt).

 

 NPO Quo Vadis  (19-02)

 De ‘kas controle commissie’ binnen de NPO moet wel erg geschrokken zijn. Van met name duistere facturen van 6.500 en 5.000 euro en een ‘zwaar belastend’ pensioen dossier. En wat helemaal erg is: Het vorige bestuur zou geen medewerking willen verlenen om zaken te verduidelijken.

 

Verreweg de meeste topspelers hadden altijd grote moeite met het IWB. Vooral hun advies jongen later te lossen bij heet weer stuitte op veel weerstand en dat werd er niet beter op toen men hoorde dat ze voor die wekelijkse adviezen nog betaald kregen ook. In 2020 had men veel minder vluchten door Corona, ongeveer 2 maanden in plaats van een half jaar. Je zou verwachten dat de kosten navenant minder zouden zijn, maar nee hoor. Meteo Consult eist het volle pond. Maanden lang ‘werk’ dat nooit werd verricht werd ook in rekening gebracht. Ongelooflijk toch.

 

Een ‘app’ (voor gps 2021) bleek niet levensvatbaar. Liefst 39.110 euro in rook op. Over de voor dit project in rekening gebrachte uren waren altijd twijfels zo kan je van de FBCC lezen.

 

DUS?

En wie zijn de klos? Juist ja. De contributie zou men met maar liefst 10 euro willen verhogen. Maar ook de prijs van de ringen (drastisch!), de chips, de vrachtprijzen en weet ik wat al niet meer. Ook de Olympiade, waar de overgrote meerderheid totaal niet in is geïnteresseerd zou er mee te maken hebben. Die Maurice heeft een hele erfenis nagelaten, zeg.   

 

 Actueel  (17-02)

MANTRA

Zoals elk jaar in deze tijd hoor je weer veel gejammer. De roofvogel, je beste kweekduivin die niet wil leggen, eieren van je beste kweekkoppel kapot gevochten, een duif door de roofvogel gepakt, uitgerekend je beste. Ik zelf mis ook wat jongen, maar denk er geen minuut aan. Waar ik wel aan denk? De vader van de vriend van mijn zoon, uitbehandeld. De dochter van een oude schoolkameraad op IC, de vrouw van een goede vriend 'gehospitaliseerd'.  Dàt zijn de echte problemen in het leven.  Want men kent mijn mantra toch? 'Zo lang de grootste ellende in je leven zich afspeelt op het duivenhok ben je een gelukkig mens.' 

 

D

Ik ken D al heel lang. Een goede vent en helemaal duivengek. Zo pas mailde hij weer. Hij had zijn duiven uit hun hokken gehaald en in de garage gezet. Waar hij woonde (Texas USA) was het geen 20 graden Celsius, maar ruim 15 graden ONDER nul. En zo verviel hij in zijn oude fout: Te goed voor zijn duiven. Hij kan er ook geen verwijderen. De man is competitief, zeer goed op de hoogte, maar een topper wordt hij nooit. Vraag is trouwens of je dat moet zijn om van je hobby te genieten.

 

JAN

Op Pipa een mooi artikel over de ambities van Jan Hooymans en fraaie fotos van zijn fraaie hokken. Zeven man mailde me er over, vijf waren negatief, de andere leken dat. Begrijp dat niet goed. Zo is de wereld nu eenmaal. De een wat slimmer dan de ander, wat rijker of beide. Bij RKC jammeren ze toch ook niet over Ajax. Wel dient gezegd dat ze met 11 tegen 11 spelen!

 

Bovendien had je, wat nu gebeurt, aan kunnen zien komen en is Jan slechts een voorloper. Die plaveit de weg voor anderen. Als sportman kan je daar ook het jouwe van denken en er naar handelen. Met zulke mega hokken in je omgeving vergroot je immers je kansen op een Nationale Asduif of Nationaal kampioenschap. Als je maar goede hebt.

 

Wij spelen in ZAV en hadden in 2019 de 3e beste jaarling van heel Belgie op de HaFo. We hadden dat mede te danken aan de Overkoepeling met Grensverbond. Een 1e in ZAV van 1.000 duiven betekent normaal ook een 1e in Overkoepeling tegen 2.000 duiven. Een 3e in ZAV tegen 800 duiven is meestal ook een 3e in Overkoepeling tegen het dubbele aantal. Met dus steeds een aanzienlijk lager coëfficient. Stel nu dat er zo'n 'grote' bijkomt met 300 of meer duiven, zoals dat mogelijk gaat gebeuren op de hokken van Leo H. En stel dat je die ook weet te kloppen. Het vergroot je kansen op een Nationale Asduif enorm. Er zijn er die er al naar uitzien dat Xuan met 300 of meer duiven gaat spelen in Vorselaer. Neem ook Turnhout. Dat speelt samen met Mechelen. Ook weer grotere aantallen duiven in deze overkoepeling dus. Waar voor vitesse mogelijk de beste zitten, in het Diamantverbond, heb je GEEN kans. Om kansrijk te zijn staat natuurlijk voorop dat je het leger duiven van zo'n 'grote' wel dient te kloppen. Daarvoor moet je ambitie hebben en goede duiven. Maar dan kan je er dubbel plezier in hebben. Superman Buvens wees me er speciaal op hoe hij 'groten' op de nationals met weinig duiven mee wist te kloppen. Wel moeten de media mee werken natuurlijk, geen danspasjes maken met de profs. Persoonlijk zou ik me schamen als ik de 1e prijs weg zou kapen voor de neus van iemand met vijf duiven mee en het mijn 183e getekende zou zijn.  

 

  Belgen boeren beter (16-2)

 De onderlinge verhoudingen Nederlanders Belgen zijn prima wat je met name merkt op kampioenendagen. Vroeger zaten Nederlanders en Belgen apart, nu alles door elkaar. Zie ook de duivenkrant. Vroeger stond er Koopman Nederland, Scheele Nederland, van Dijck België. Nu is het Koopman, Scheele en van Dijck. Land lijkt er niet meer toe te doen.

 

PLAAGSTOOTJES

Wederzijdse plaagstootjes zijn er nog wel. Vooral in sport en politiek. Grappen over gierige Nederlanders en domme Belgen hebben al een baard, terwijl men ook beter weet. Maar toch… verschillen tussen beide landen zijn er nog volop.

 

Verleden zomer schreef ik over een uitstapje naar Westerlo. In België zochten we naar mensen die geen mondkapje droegen. We zagen er niet een. In Nederland zochten we naar mensen die wel een mondkapje droegen. We zagen er niet een. Op camping de Flaasbloem 10 km over de grens, overal Barbecues, feestjes, een vol zwembad. Je kon over de koppen lopen.

 

EN NU

We zijn nu ruim een half jaar verder. De verschillen in dragen mondkapjes zijn er nog, maar verder? Scholen (de meeste) bleven in België open en ook winkels. En toch zijn de verschillen in besmettingscijfers onthutsend veel in het voordeel van de Belgen. 'Wij hebben een SLIMME lockdown', zei ‘slimme Rutte destijds.  Hmmm. Vandaag in Belgie 1.700 nieuwe besmettingen, in Nederland ruim 4.600. Scheelt nogal wat. Ook kwestie van zelfdiscipline?

 

   Nog Gevonden  (15-02)

Het is inmiddels weer wat jaartjes geleden dat Ad Schaerlaeckens een ronde jongen bracht naar de Gebr. Maegh, in Rijkevorsel. Voor hem net over de grens. Men ging er spelen onder de naam Comb. Maegh – A S. Bij de broers zaten wat jongen van gekende topspelers, ze wilden die opruimen maar Ad zei ‘laat die zitten. Dan kunnen we vergelijken.’ In de omgeving klonk het: ‘Die zal hier niet lang mee spelen’, hier krijgt hij andere concurrentie’. A S liet ze doen. En al na twee wedstrijden was men blij dat de Comb. in Sint Job was gaan spelen, waar ze trouwens meteen kampioen jonge duiven werden op Noyon.

 

 ZEGEREEKS

De jaren die volgden werd èèn lange triomftocht op de HaFo. Van 2013 tot 2015 werd ook enkele keren met 2 tot 4 duiven kleine fond gespeeld en ook dat ging schitterend met als hoogtepunt het winnen van de 1e Nationaal Argenton (z) door de 13-006. Dit op zowat de grootste afstand met warm weer en tegenwind. Provinciaal vloog die kanjer maar liefst 10 minuten vooruit. Omdat die heel makkelijk eerste prijzen won verhuisde hij naar het kweekhok. Een gouden zet zou blijken. Het ene succesjaar volgde op het andere. Alleen in 2011 was er een onderbreking door paratyfus. Maar dat de duiven zich snel herpakten bleek in 2012. Toen werden Ad en zijn maats 1e Kampioen jongen in Union Antwerpen EN in ZAV. Vluchten met minder dan 70% prijs werden steeds zeldzamer, vluchten met 90% of 100% prijs steeds gewoner. Eind 2018 zei men ‘zo’n jaar als dit maak je nooit meer’. Na het seizoen 2019 wist men niet wat te zeggen. Verleden jaar dan werden prestaties neer gezet zoals men nog nooit gezien had.

 « terug

Hier had uw banner kunnen staan!!!

Bonnenverkoop

Duivenvlucht

NPO Veenendaal

Duivenshop.nl

Corabia winter 2020

Algarve Great Derby

Derby Arona 2021

Algarve Golden Race

PDF-Reader
Om de pdf-documenten te lezen heeft u Adobe Reader nodig. Deze kunt u hier gratis downloaden.

Hokpresentaties
Links
IPC BV - Intern..

Pagina geladen in 0.010 seconden.