2021 IPC BV - International Pigeon Company

Locatie: IPC BV

Ron Krijgsman, Madurodam-hokje op de grote fond in Hoogblokland

20 februari 2021 

 Krijgsman 3 

In het winterseizoen mail ik af en toe een aantal liefhebbers om ze te vragen of ze hun Topper willen voorstellen. Deze topper heeft dan een mooie prestatie (1:100) neergezet op een nationale of sectorvlucht. Dit geeft weleens aanleiding tot een uitgebreider verhaal. Voor mij, als man achter Het Marathonduivenjournaal, zijn dat de krenten in de pap. Vluchtwinnaars en Kampioenen zijn heerlijk om over te schrijven. Liefhebbers met een uitzonderlijk verhaal of met een bijzondere achtergrond zijn zeker zo leuk en voor de afwisseling erg nodig om te zorgen dat schrijven geen sleur wordt. Dit keer kwam Ron Krijgsman met een mooi verhaal. Hij presteert uitzonderlijk goed op een hele kleine accommodatie. Zeg maar een Madurodam-hokje. Dus ik laat hem graag aan het woord …

 

De liefhebber

Ron: ‘lk ben Ron Krijgsman en woonachtig in Hoogblokland een klein dorpje gelegen in Zuid Holland. lk ben ondertussen 40 jaren jong en nog steeds een jeugdlid zoals sommige liefhebbers zeggen. lk ben zelfstandig ondernemer sinds 2006. Wij verzorgen dagelijks 7 dagen per week met een goeie club van 18 chauffeurs koeriers/transport en service gerichte werkzaamheden naar de klant. 

lk ben met het duivenbacil besmet geraakt door mijn oom Joeri Krijgsman uit Krimpen aan de IJssel.  Vanaf zijn ouderlijk erf beoefende hij destijds het programma spel. Later is hij overgeschakeld naar de fond. Mijn interesse was door zijn liefhebberij gewekt. Al snel werd ik jeugdlid in de club en werden de eerste prijsjes verdient. Ik werd zelfs een aantal keer jeugdkampioen. Niet veel later ontstond de combinatie Krijgsman en we zijn samen volledig overgestapt naar de middaglossingen. Na mijn verhuizing uit Krimpen aan de IJssel naar mijn huidige woonplaats, ben ik gestart met wat duiven van onze eigen lijnen. Deze duiven bevolkten op dat moment onze hokken. Dat waren voornamelijk duiven van het soort van ‘de Oude Witbuik’ van Hugo Batenburg uit Klaaswaal via wijlen Piet de Zeeuw uit Westmaas. Ook werd er een super doffer gekocht op de totale verkoop van Jan Roelofs uit Alkmaar. Deze doffer kwam uit de fameuze lijn van ‘Het Montarkoppel’. Hij ontpopte zich bij mij tot een geweldige kweker met nazaten die veel nationale top 100 prijzen bij elkaar vlogen. Er zaten ook enkele Asduiven bij.

 

Jonge Roelofs stamvader

Krijgsman 2 

 

De accommodatie

Mijn huidige totale accommodatie is sinds 2015 vijf en halve meter. Hierin zijn 3 afdelingen gemaakt. De meeste melkers uit de regio noemen dit ‘Het Madurodam-hok op de grote fond’. lk heb een afdeling met 15 vliegbakken voor de vliegers en een hokje voor een dertigtal jongen. Sinds 2018 heb ik heel bewust gekozen om een afdeling te maken voor 6 vasthoudkoppels, die voorheen tussen de vliegers zaten. Dat is niet ideaal en het geeft het nodige risico op ontsnappen.

In 2012 heb ik een kant en klaar hok laten plaatsen van 10 meter door een hokkenbouwer. Ik  ben, na een drietal seizoenen hierop te hebben gespeeld, tot de conclusie gekomen dat dit niet een ideale woonomgeving was voor mijn duiven. Ik was vooral niet tevreden over de verluchting. De duiven kampten regelmatig met ‘kopproblemen’. Dit resulteerde in het regelmatig toedienen van medicatie voor de koppen. Ik ben van nature hier geen voorstander van. lk ben eind 2014 bij Martin van Zon geweest en heb daar met mijn schetsboek de nodige zaken nagetekend en op advies genoteerd. In grote lijnen heb ik dit zelf nagemaakt met hulp van een goeie duivenmaat. Het open hok systeem is vanaf het eerste jaar direct super bevallen. Mijn duiven hadden geen kopproblemen meer. In 2015 ben ik met mijn nieuwe hok, met open voorkant en met ren ervoor gestart. De eerste prestaties zijn zeer goed te noemen.

 

De eerste resultaten en de eerste tegenslag op dit hok

lk behaalde het 1e Nationaal Kampioenschap Categorie 1 bij de Nationale ZLU Fondspiegel. Ik speelde in dat jaar in totaal 9 vliegduiven … inclusief jaarlingen. Helaas raakte ik in 2016 op een rampzalige Orleans mijn drie beste oude duiven kwijt. Dit was een enorme dreun voor een kleine melker in opbouw. Ik had immers maar een handvol oude duiven. In dat jaar, 2016, werden nog 3 ZLU-vluchten gespeeld. Daarmee was voor mij het seizoen 2016 alweer klaar … helaas. In 2016 was gelukkig toch nog een mooi resultaat te noteren met de duiven die ik nog overhad. Op St. Vincent ZLU won ik de 42e nationaal tegen 3.387 duiven.

Ik ben na de tegenslag van Orléans 2016 gaan denken: Wat moet ik doen om dit te voorkomen en wat moet ik dan om in de breedte sterk te blijven na een klap als deze? Nadat ik hierover goed gesproken had met vriend Bert Saarloos uit Klaaswaal was het duidelijk dat ik alles op alles moest gaan zetten om veel te gaan kweken. Dit met als doel om spoedig weer genoeg duiven op de bakken te krijgen. Vanaf dit moment heb ik besloten om me te richten op seizoen 2018 met een fris ploegje duiven om weer lekker te kunnen gaan deelnemen op de ZLU vluchten.

 

2018

In 2018 werd na het teleurstellende en rampzalige jaar 2016 gestart met mijn nieuw gekweekte jaarlingen deelgenomen op een zeer warme Agen ZLU. Hierop pakte ik 2 vroege duiven op plaats 43e en 84e nationaal. Deze jaarlingen zijn in hun geboortejaar niet afgericht met de vrachtwagen. Dit gaf hoop voor de toekomst.

 

Olieman, 43e nationaal Agen ZLU JL

Krijgsman 5 

 

2019

Ik werd na het fantastische seizoen 2019 op verschillende kampioenschappen bij de ZLU op volgende kampioenschappen afgevlagd:

 

7e ZLU Fondkampioen.

20e Nationale Marathon 8 get

5e WESM 8 get

22e WESM 4 get

3e serie 2 Agen ZLU oud

Dit alles is met 7 oude duiven behaald.

 

In het seizoen 2019 speelde mijn duiven op een loodzware Agen ZLU de 2e Interprovinciaal in de sterke BSL (Brabantse Super League) tegen 806 duiven. In de ZLU was het goed voor de 23e  nationaal tegen 5.214 duiven. Mijn tweede duif pakte prijs 104e nationaal en dit was weer 100% prijs met 2 mee.

 

Krijgsman 6 

2020

Ron: Het afgelopen jaar 2020 werd voor mij een prachtig seizoen. Op Agen ZLU was één van duiven de 2e van sector 3 en 4. Landelijk was deze duif goed voor de 18e nationaal tegen 5.480 duiven.

Op Barcelona deed ik dit jaar voor de 4e keer mee in 5 jaar. Weer haalde ik 100% prijs.

In 2015 speelde ik 102e en 141e nationaal Barcelona met 2 mee.

In 2019 waren het prijzen 448e en 658e nationaal Barcelona met 2 mee.

In 2020 mocht ik weer beide gezette duiven op prijs 254e  en 430e nationaal Barcelona verwelkomen.

 

 Krijgsman 6

 

Toppers

Afgelopen seizoenen heb ik een aantal prachtige duiven op me bakken gehad. Hierbij zat een duivin van 2016, genaamd ‘Dochter Arie’ van Bert Saarloos. Uiteraard komt dit duifje uit zijn bekende vliegdoffer ‘D’n Arie’.

Ze won in 2019 de 113e nationaal Pau en 360e nationaal St Vincent ZLU. Ze is inmiddels de moeder van de 43 nationaal Agen ZLU.

 

Mijn Bokaal duivin die op haar debuut gelijk de 23 nationaal ZLU Agen 2019 vloog, viel afgelopen seizoen op Agen ZLU om 21:44 uur op de plank. Dit was goed voor een mooie 442e nationaal.

Het afgelopen jaar bracht een geweldige verrassing op Agen ZLU Jaarlingen. Dit was het werk van de doffer genaamd ‘Nick’, naar mijn zoon. Hij zag hem aankomen. ‘Nick’ won op zijn eerste marathonvlucht de 18e nationaal.

 

Verlies

In de afgelopen seizoenen ben ik nog een paar goeie duiven verspeeld. Dit was op vluchten met een rampzalig verloop. Hierbij zaten mijn ‘Mooie 57’ … met de 40e nationaal Pau en de 140e nationaal Narbonne. Verder verloor ik mijn ‘Rooie Barcelona-duivin’ met de 96e nationaal St. Vincent ZLU, 102e nationaal Barcelona, 319e nationaal Barcelona. ‘Het Super Bontje’ met de 126e nationaal Perpignan en de 141e nationaal Barcelona … als twee jarige !! Mijn ‘Bertus’, een doffer die nooit mistte met onder meer een 42e  nationaal St Vincent ZLU als beste prijs.

Al deze duiven raakte ik kwijt op de bewuste vlucht Orleans.  Ik was in een  keer klaar op mijn hok voor de seizoenen 2016 en 2017. Dat heb je helaas … als je maar een handvol duiven bezit.’

 

Stamopbouw

Ron: ‘Mijn duivenbestand is opgebouwd met die ene super doffer van Jan Roelofs uit Alkmaar. Ik heb deze doffer op zijn totale verkoping. Hij werd uiteindelijk mijn stamvader. In 2012 ben ik in contact gekomen met Bert Saarloos nadat ik mijn eerste duif bij hem kocht. Vanaf dat moment zijn wij de beste vrienden en heb ik uit al Berts toppers kinderen zitten op het kweekhok en vlieghok. In kruising met mijn stamvader, genaamd Jonge Roelofs, tegen Berts duiven komen de laatste jaren duiven met behoorlijke resultaten voort.

 

Kwekers

lk eis van me kweekduiven ontzettend veel en verwijder deze zeer snel als er geen duiven uitkomen die voldoen aan mijn strenge selectiemethode. lk wil altijd een kind uit de topper zelf gebruiken voor de kweek of duiven uit 2 bewezen kinderen uit minimaal 2 verschillende toppers als grootouders. lk zet altijd koppels samen op gevoel en kijk dan naar de ogen met samen zetten. Op deze manier van koppelen heb je denk het meeste kans op succes in plaats van alles maar blind om mekaar te zetten of op stamkaarten te koppelen. Ik heb nog nooit een stamkaart vroeg zien vliegen zeg ik altijd maar. lk bezit een zestal eigen vasthoud koppels die ik sinds 2018 eindelijk op een eigen afdeling rustig kon laten kweken. Elk jaar komen er enkele jongen of eieren bij van Bert Saarloos. Deze komen uit zijn allerbeste. Deze duiven zijn bedoeld om te spelen of weg te zetten voor de kweek. lk moet zelfweten wat ik hiermee doe en dit is voor mij als kleine liefhebber een waardevolle aanvulling.

 

 Krijgsman 7

 

Het voorseizoen

Mijn duiven worden in het begin van het nieuwe jaar zo sober mogelijk gehouden. Ze zitten altijd, dag en nacht, met het hok en ren open om zoveel mogelijk weersinvloeden van buitenaf, inclusief regen en wind op mijn hok te krijgen. Dit maakt mijns inziens je duiven harder en houd je makkelijker gezond in het vliegseizoen. Op deze manier lopen mijn duiven vaak zelf op zodra het voorjaar goed zijn intrede heeft gemaakt met hogere nachttemperaturen. Mijn duiven zijn hierdoor eigenlijk altijd gezond en is de stap naar vorm naar mijn gevoel makkelijker zodra de conditie erop komt.

 

De vliegseizoenen

De laatste 5 jaar startte ik met ongeveer 15 vliegduiven, inclusief jaarlingen. Daar moest ik het meedoen. Voor het nieuwe seizoen 2021 heb ik eindelijk, na een aantal jaar, het gewenste aantal van 15 volle vliegbakken. Hierbij zitten een mooie 20 jaarlingen, die voor het eerst na jaren zijn afgericht als jong tot aan met Sens (430 km). Dit jaar gaat er gestart worden met een recordaantal aan vliegduiven voor mij van zo rond de 30. Hiervan is tweederde jaarling en de rest overjarig. Met dit aantal, wat nog ver onder het gemiddelde van de meeste hokken zit, hoop ik eindelijk op elke vlucht een viertal duiven te kunnen spelen.

lk koppel mijn vliegduiven eind februari en laat deze dan overbroeden. Deze duiven worden daarna gescheiden. lk koppel mijn duiven dan zo dat op hun eerste ZLU-vlucht op een jong of eieren zitten. lk probeer altijd de koppels op 12 dagen broeden te krijgen met i manden of een jong van 7 dagen maximaal (voor een duivin). lk heb mijn duiven afgelopen seizoen langer verduisterd als normaal ivm de corona en heb deze naderhand ook bijgelicht tot aan de laatste vlucht en daarna gestopt met bijlichten.

De duiven rooster ik voor het seizoen in per vlucht. De duiven worden in conditie en ritme gebracht door ze wekelijks in te korven vanaf 100 km tot 300 km via de club. Daarna gaan ze naar Hank. Daar kun je op vrijdag inmanden. Zo krijgen de duiven zo veel mogelijk en zo snel mogelijk kilometers en ze krijgen maar één nacht mand. Ook moet ik zeggen dat ik graag mijn duiven via Hank inkorf, omdat op deze vluchten zo vroeg mogelijk wordt gelost. Vaak zijn ze om 7:00 uur al los. lk vind dat duiven altijd zo vroeg mogelijk los moeten en niet bij een buitje of zogenaamde inversie vast blijven staan tot het einde van de ochtend.

 

Voeding

Mijn voer is van het merk Versele Laga (Gerry Plus Black Label) en een paar mengelingen van Beyers. lk voer, vanaf het koppelen, mijn duiven voornamelijk Gerry plus om ze in conditie te krijgen. Dit is om ze niet te laten vervetten, zoals bij zware mengelingen. Dat is niet goed in het begin van het seizoen. Zodra mijn duiven goed trainen en flink kilometers gaan maken met invliegen, schakel ik over op Beyers Koopman All-In-One om mijn mengeling zwaarder te maken. Dit gaat in stapjes naar gelang de vlucht langer en zwaarder worden. De laatste dagen voor inkorven voor een fondvlucht, meestal 4 dagen voor inmanden, krijgen ze veel hennep en gepelde zonnepitten en dan is de gewone mengeling volledig De Beyers-Koopman-mengeling. Als bijproducten geef ik wekelijks jodium van Belgavet en voor de rest zo min mogelijk zaken door het water of het voer.

 

Op verzoek van verschillende geïnteresseerde liefhebbers, die reacties gaven na het lezen van mijn reportage, zal ik proberen zo goed mogelijk antwoord te geven. In de meeste reacties zaten vragen over het hok. Wat was de achterliggende gedacht en hoe heb ik dat vorm gegeven. Ik ga een poging doen om de lezer hierin tegemoet te komen.

Krijgsman 10 

 

Mijn hok

Zoals ik al had verteld, heb ik eerst een kant en klaar fabriekshok gehad en daarop gespeeld. De resultaten op dit hok waren wisselend. In die periode hadden de duiven vooral veel luchtwegproblemen. Dit kwam metname voor zodra de temperaturen omhoog schoten. Ik heb toen heel bewust gekozen voor een hok waar je een klimaat op krijgt met nagenoeg geen verschillen met binnen als buitentemperaturen.

 

Mijn eerste stap was richting Martin van Zon. Martin helpt al vele jaren liefhebbers bij het bouwen van hokken. Hij is de bedenker van het ‘Martin van Zon-hok’.  Een hok met een binnen deel, waar duiven lekker kunnen opwarmen (als het nodig is) en een grote ren (waar frisse lucht te vinden is met volop zuurstof. Ik heb in grote lijnen deze basis overgenomen met enkele aanpassingen voor mijn situatie.

 

 Mijn volledige hok is gemaakt van Zweeds geïmpregneerde rabatdelen aan de buitenzijde. Alle drie de afdelingen zijn met een open venster gemaakt met een soort van overdekte ren gedeelte  ervoor met roosters erin. In al mijn hokken is alles afgetimmerd met vurenhouten vloerdelen. Het idee hierachter is, dat dit vocht kan opnemen en, het belangrijkste, ook weer kan uitademen. Dit samen geeft een droge aftimmering.

In alle hokken zijn de plafonds volledig dichtgetimmerd, zodat er alleen maar via de voorzijde lucht in kan en via de zelfde weg er weer uit.  En dit te allen tijde. Doordat hier alles dag en nacht openstaat, voorkom je mijn inziens veel luchtwegproblemen bij je duiven. Simpelweg omdat je nooit geen trek (tocht) hebt of zeer grote temperatuurverschillen met dag en nacht. Dit was vooral belangrijk in de periode dat het moet gebeuren … in het vliegseizoen. Op veel afgesloten tuinhokken is het in de zomer kokendheet en in wisselvallige voorjaars weken te koud en te vochtig met bekend resultaat op je duiven.


« terug

Hier had uw banner kunnen staan!!!

Bonnenverkoop

Duivenvlucht

NPO Veenendaal

Duivenshop.nl

Duiven producten

Corabia winter 2020

Algarve Great Derby

Derby Arona 2021

Algarve Golden Race

PDF-Reader
Om de pdf-documenten te lezen heeft u Adobe Reader nodig. Deze kunt u hier gratis downloaden.

Hokpresentaties
Links
IPC BV - Intern..

Pagina geladen in 0.010 seconden.