2021 IPC BV - International Pigeon Company

Locatie: IPC BV

Goed te weten

12 februari 2021 

 

Ad Scharleackens.jpg 

 

Er kwamen meerdere bedankjes binnen voor wat ik ooit schreef m.b.t. voor lichten van de kwekers voor het koppelen. Ik schreef dat ik dat nog nooit gedaan had bij de duivinnen. Sommigen, (en niet de eerste de beste) hebben het ook uit geprobeerd, dus alleen doffers belicht, en stonden verbaasd. Kweek perfect gelukt. En allemaal vinden ze het een gemak.

 

SIMPEL  

Met de koudegolf van nu hoef je helemaal niets extra’s te doen, zeker geen verwarming aan, maar ook geen jongen naar binnenhalen of het eerst gelegde ei tijdelijk weg nemen uit vrees dat dat te koud wordt. Duiven zorgen instinctmatig voor hun kroost en ook eieren. In dit geval vaak ‘te goed’ doordat ze te vast op dat eerste ei gaan zitten, op gevaar af dat dat te vroeg uit komt.  DAT zou dan wel reden kunnen zijn het tijdelijk weg te nemen.

 

KAN OOK  

Liefhebbers gaan heel verschillend om met de omstandigheden van nu. De een laat zijn jongen los, ook al ligt er een pak sneeuw, de ander maakt zich zorgen omdat de jongen te lang binnen zitten. Zo lang vast houden? Worden ze niet te vlug? Geen enkel probleem. Er zijn voorbeelden van liefhebbers die hun jongen pas uit laten als ze 14 weken oud zijn. Die huisden voordien wel in een volière. Overigens doe je dat best met donker regenachtig weer. Met zulk weer laat je ook best aangeschafte jongen los die in wezen te oud zijn. 

 

VRIJ ZINLOOS

In B N zitten ook nog duiven, waaronder enkele latere jongen. Van de vierde ronde of zo. Die worden soms enkele keren gespeeld om ze dan in het voorjaar dat volgt, als jaarling dus, te verliezen. Best kweek je later in het jaar geen jongen die als vliegduif moeten dienen. Ik ken dat inmiddels. Natuurlijk zijn ook mij die voorbeelden bekend van duiven die als jong amper mand zagen en toch uitmuntende vliegers werden. Geloof me, uitzonderingen!

 

ZO ZIT DAT  

Over Marcel Wouters kan je in De Duif lezen dat hij in 2014 een ronde jongen (25) kocht bij Willy Daniels. Dat kon toen nog aan een zeer matige prijs. Er zitten er nog drie van. Twee goede en een redelijke. Dus ‘missie geslaagd’, vindt Marcel. Food for thought! 

 

Update  (08-02)

Ik moet nu we tijdelijk een polair klimaat hebben even aan Adriaan denken. Geen auto en de duiven 4.5 km van huis. Daar moet je toch niet aan denken! Dat zijn nu eens de echte. Komt bij dat je vanaf vandaag ’s avonds ook de drinkbakken leeg moet kieperen of je kan straks nieuwe kopen.

 

WEL IETS

‘Sjonge wat heb je nu weer bijgehaald’, zei Daniel die wel eens komt helpen. Hij doelde op twee geschelpte doffers. ‘Dan heb je de afstamming nog niet gezien’, zei ik. Het betrof een geschenk van Hans en Evert Jan Eyerkamp en inderdaad, als dat geen goede zijn? ‘Niemand kent er iets van’,  hoor je soms als het over duiven gaat. Maar dat woord ‘iets’ lijkt iets overdreven. Sommige duiven hebben zulke grote gebreken dat het wel rommel moet zijn. Anderzijds… Toegegeven, je hebt ook perfect volmaakte duiven die geen pijp tabak waard zijn.

 

ROMMEL?     

Een liefhebber uit Oost Nederland vraagt of ik geen klant weet voor enkele duiven die hij enkele jaren terug kocht bij een van de beste liefhebbers van West Brabant. Die waren nog flink duur ook, maar dat was niet het echte probleem. ‘Het echte probleem’ was dat ze niets waard waren. Ondanks de schitterende pedigrees.  Natuurlijk werkt dat zo niet, ga ik die ook niet aanbevelen. Je kan uit zijn schrijven ook proeven dat hij zich slecht behandeld voelt, maar was dat ook zo? Bovendien, wie zegt dat het rommel was? De leverancier in kwestie staat bekend als een fijne, die het maximale rendement uit de duiven haalt.

 

TE SNEL

Mensen denken soms te snel dat ze slecht behandeld zijn. Willem en ik zijn sinds de eeuw wisseling op zoek naar beter. Omdat we het bij de duif zoeken en niet in medicijnen, ligging, supplementen  enzovoorts. Complete rondes van soms 40 duiven of meer werden aangeschaft bij Nationale kampioenen of ex- Nationale kampioenen. Dan kom je al gauw aan ongeveer 400 (veelal door hem) ingevoerde duiven. Of is het nog veel meer? En nu komt het… Je wilt echt niet weten hoe weinig goede daarbij zaten. Voorbeelden van een hele ronde van een Nationale kampioen met niet een goede duif zijn er meerdere. Van waardeloze duiven dus waarvan de broers en zusters online soms voor zeer veel geld verkocht worden. En toch hadden we nooit het gevoel dat we ergens slecht behandeld werden, integendeel. Wel had ik van sommige Belgen de indruk dat ze de kracht van de concurrentie onderschatten. Alsof zij alleen maar kwaliteit hebben. Maar, eerlijk gezegd, heb ik nooit anders geweten. Pas heel recent is sprake van een omslag, is dat aan het veranderen en dat heeft alles te maken met uitzonderlijk presteren van Nederlandse duiven in België.

 


« terug

Hier had uw banner kunnen staan!!!

Bonnenverkoop

Duivenvlucht

NPO Veenendaal

Duivenshop.nl

Duiven producten

Corabia winter 2020

Algarve Great Derby

Derby Arona 2021

Algarve Golden Race

PDF-Reader
Om de pdf-documenten te lezen heeft u Adobe Reader nodig. Deze kunt u hier gratis downloaden.

Hokpresentaties
Links
IPC BV - Intern..

Pagina geladen in 0.009 seconden.