2021 IPC BV - International Pigeon Company

Locatie: IPC BV

Henk Boertje, Westerhaar, wint Criterium der Azen bij Marathon Noord

9 februari 2021 

 Henk Boertje 1

 

Het Criterium der Azen van de Marathon Noord is een competitie waar van drie vluchten de bovenste twee duiven van de lijst beiden tellen voor het kampioenschap. Voor de middaglossing tellen St. Vincent, Dax en Bergerac. Dax werd in 2020 teruggebracht naar Bergerac. Dit seizoen hadden we dan ook tweemaal Bergerac. Het is een moeilijk kampioenschap. Toch zijn er ieder jaar liefhebbers die alle zes de getekende pakken. In 2020 waren dat twee hokken. Het beste van deze twee was Henk Boertje uit Westerhaar, die kampioen Criterium der Azen van de Marathon Noord werd. Een puike prestatie.

 Henk Boertje 2

De liefhebber

De 66-jarige Henk Boertje is met pensioen en altijd actief geweest als betonijzervlechter en timmerman. Zijn duivenloopbaan is voor altijd geslaagd door het winnen van St. Vincent enkele jaren terug. Ruim een jaar later won hij in de afdeling Dax.

Henk, hoe begon je met je duivenbobby? De man uit Westerhaar: ‘Als jong jochie liep ik met mijn oom mee op de hokken. Enkele jaren later (in 1977), ben ik als 23 jarige, voor mezelf begonnen met duiven. De eerste duiven waren gekregen duiven … boerenduiven zal ik maar zeggen. Ik had 10 vluchten meegedaan en nooit prijs gevlogen. Op een zware vlucht vloog ik met de oude duiven een prijsje. Bij de jonge duiven won ik op Noyon een prijs bij de eerste 10. De buurman zei toentertijd: ‘Je wordt nog een keer Generaal Kampioen.’ Onze vereniging had 60 leden. Later kwamen wat Janssen-duiven bij via A.Visser-Pijl uit Lemmer bij de gekregen boerenduiven. Visser-Pijl was een tophok in die jaren. Een man die me werkelijk goede duiven heeft gegeven. In 2003 werd ik Generaal Kampioen. De buurman kreeg tientallen jaren later gelijk. In 2009 is Henk overgeschakeld naar de grote fond.’ Het duivenhok is heden ten dage ongeveer 7 meter groot en opgedeeld in twee afdelingen. Henk vertelt over zijn huidige stam: ‘Mijn duivenstam bestaat nu uit duiven van Gebr. Limburg, Gebr Löwik, Henk Wegh, Jelle Jellema en uit mijn eigen ‘Oude 69’. Deze duif is in ons dorp nog steeds bekend. Ik ben dit seizoen met 20 koppels duiven begonnen voor de middaglossingsvluchten. Verder heb ik 5 kweekkoppels. De St. Vincent-duivin en Dax geven goede duiven, vooral de St. Vincent-duivin.’

Welke duiven deden het voor het kampioenschap van SMN?

Op St. Vincent had Henk 9 duiven mee en 6 duiven had hij in de prijzen. Zijn eerste twee duiven waren ook zijn eerste twee duiven van de lijst (de duiven die tellen voor het Kampioenschap van de Marathon Noord). In deze competitie won zijn eerste duif de 36e prijs. Dit was ‘De 545’ van 2018. In sector 3 won deze duivin de 63e nat tegen 2.958 duiven. Als jaarling won ze ook al twee prijzen. Haar vader is ‘de 077’ van 2016 (doffer uit ‘de Franse’) met een duivin die enkele jaren terug de 4e Duifkampioen was van Marathon Noord. Deze moeder komt uit de 1e nationaal St. Vincent met ‘De Stille’ (Löwik met Henk Wegh).

De tweede duif van St. Vincent won binnen de Marathon Noord de 109e. Dit was ‘de 045’ van 2017. Deze duivin won de 236e nat. tegen 2.958 duiven. De vader van deze puntenpakker voor de titel Criterium der Azen is ‘de 79’ van 2012. Hij komt uit ‘De Oude 69’ met een duivin van Gerrit Vedder (soort Gebr. Limburg). De moeder van ‘de 045’ is de Dax-duivin (1e NPO afdeling. Deze Dax-duivin komt uit een doffer van Gebr. Löwik met een Jellema, die is ingeteeld naar Zwart Goud.

De tweede vlucht werd Bergerac ipv Dax. Dit in verband met de warmte begin augustus in West Europa. Henk’s eerste duif won in de Marathon Noord-competitie de 31e. Dit was ‘de 077’ van 2016. Hij is de vader van de eerste duif van St. Vincent en in het slotwoord wordt hij nogmaals aangehaald. In de sector won ‘De 077’ de 64e nationaal tegen 1.936 duiven. De tweede aangetekende duif won in Marathon Noord de 96e prijs. Deze duif is ‘de 893’ van 2017. Nationaal won deze doffer de 228e tegen 1.936 duiven. Deze man was in 2019 voorop op Dax en ging nu als 1e getekende de mand in. Hij komt uit ‘de Löwik-doffer’, wat een topkweker is, met een duivin van Van der Walle uit Beerda.

De laatste vlucht was traditioneel vanuit Bergerac. Henk won met zijn eerste geklokte aangetekende duif de 82e prijs met ‘de 041’ van 2017. Dit was in sector 3 goed voor de 376e nat. tegen 7.429 duiven. Deze doffer wordt ‘De Krantvreter’ genoemd, omdat deze duif de krant om de broedschaal verscheurt voor nestmateriaal. ‘De Krantvreter’ komt uit een Zoon van de Löwik-doffer met ‘De Ingeteelde Jellema’ naar ‘Zwart Goud’. De moeder van ‘De Krantvreter’ stond zelf op teletekst van Orange. Deze Orange-topper komt uit ‘de Oude 69’ met een duivin van Gerrit Vedder (soort Gebr. Limburg).

De tweede duif won in de competitie van de Marathon Noord de 156e prijs met ‘de 324’.  Deze jaarling won in de sector de 903e nat. tegen 7.429 duiven. Het was Henk’s 4e duif. Dit talent komt uit de Asduif over 3 jaar van de Marathon Noord (2017-2019) van Henri Wilharms met een duivin van het soort van Jan Jasper en Koos Steenbeek.

 Henk Boertje 3

Systeem en voorbereiding

De duiven zijn zo gekoppeld dat ze op Limoges op 10 dagen broeden konden worden ingemand. De vliegduiven zijn alle vitessevluchten mee geweest. In het weekend en kon het niet doordeweeks. De duiven krijgen voer van Mariman, de sportmengeling en in het vliegseizoen All-In-One van Beyers. Naast het voer krijgen de duiven pinda’s, TOVO, snoepzaad en P40. In januari hebben de duiven een wormkuur gehad. In april is er een geelkuur gegeven en deze is herhaald na de vierde of vijfde trainingsvlucht. De duiven krijgen Toli-Amin Forte van Schröder na thuiskomst en verder weleens knoflook en ui in het water. Verder hang ik weleens gepelde uien in het hok.

De duiven zijn niet verduisterd en niet bijgelicht. De laatste vluchten zijn op jongen gespeeld … zo bleven ze glad.

Motivatie is belangrijk. Henk: ‘Ik vind het leuk om daar mee bezig te zijn. Ik had twee doffers die vlak bij elkaar een broedbak hebben. Dat geeft een extra prikkel. De ene pakte ik op Barcelona en de ander op de eerste Bergerac.

 

Beleving

Henk: ‘Ik beleef de duivensport gewoon … heel rustig relaxed. Na 2009 toen ik overgeschakeld ben op de middaglossingen, is er meer ontspanning in gekomen. Mijn vrouw,  drie zonen, mijn broers (vooral de broer waar ik comb mee heb gevlogen) en soms ook de kleinkinderen kijken mee als de duiven thuiskomen. Het is dan gezellig. Er wordt achter het huis lekker geouwehoerd en gedart. En niet te vergeten met de middag … lekker gegeten. Ik werk verder samen met mijn broer. Hij komt altijd bij me in de avonds en op zaterdag. Hij heeft de kweekduiven onder zijn hoede. Mijn andere broer begint ook steeds geïnteresseerd te raken in duiven. Het mooiste aan de duivensport is het pakken van een vroege duif. Zoals de beleving als op St. Vincent 2017 en Dax 2018 een steenvroege duif. Daar ga je voor! Ook de omgang met de duiven, het spel, de prestaties en niet te vergeten de mede melkers. Het leven in de vereniging en de sociale contacten zijn heel leuk. De fantastische reacties na een vroege duif zijn ook geweldig. Mensen gunnen het je, dat is fantastisch als je dat merkt.

Nog een paar toppers

Henk had naast zijn aangewezen prijsduiven, die hem de prachtige titel van het Criterium der Azen opleverde, nog een paar toppers.

Zo won zijn eerste duif op de tweede Bergerac de 93e nationaal. Deze duif is ‘de 495’ van 2018. Deze duivin komt uit een zoon van ‘De Oude 69’ met Henks 1e nationaal St. Vincent.

De eerste duif van de eerste Bergerac won de 37e nationaal. Dit was ‘de 553’ van 2018. Deze duif komt uit ‘De Jellema-doffer’ (lijn Bergerac doffer met Blauwe Dame) met een duivin uit ‘De Franse’ met ‘de Dax-duivin’ (1e NPO).

 

Tot Slot

Heb je nog een leuke anekdote óver dit jaar, Henk? Henk: ‘Op de eerste Bergerac had ik een doffer van 4 jaar als tweede, ‘de 16-077’. Hij won de 64e nationaal. Hij komt uit ‘de Franse’. ‘De 077’ had ervoor nog niets gedaan, maar ik zag wat in hem. Dat geduld werd beloond. Zijn vader, ‘De Franse’, was ook een bijzondere. In hem had ik ook altijd vertrouwen. Ik zei tegen mijn broer: Dat wordt een goede. De eerste marathonvlucht was ik hem al verspeeld. Ik had dus geen gelijk … geen goede geweest. Na een jaar kreeg ik een opvangkaart uit Frankrijk. Die ga ik natuurlijk niet ophalen … opeens … een week later zat hij pardoes in het hok toen ik thuiskwam van het werk. Ik ben hem weer gaan spelen. De eerste vlucht kwam hij een dag later. Uiteindelijk beterde hij zijn leven en was hij drie maal mijn eerste van St. Vincent.

Hier heb je weer een goed voorbeeld van motivatie, wat ik heel belangrijk vind en wat ik probeer te stimuleren. ‘De Franse’ had een broedbak middenin. De doffer boven hem dook iedere keer de onderste bak in. Dat pikte ‘De Franse’ niet en die ging zelfs van zijn eigen nest af om zijn bovenbuurman in de onderste bak eruit te knikkeren. Dan ging hij weer op zijn eigen nest zitten broeden.’

Een prachtig verhaal … Henk bedankt voor je goede bijdrage aan dit verslag en mede namens Mike bedankt voor de prettige ontvangst en gezellige ochtend.


« terug

Hier had uw banner kunnen staan!!!

Bonnenverkoop

Duivenvlucht

NPO Veenendaal

Duivenshop.nl

Duiven producten

Corabia winter 2020

Algarve Great Derby

Derby Arona 2021

Algarve Golden Race

PDF-Reader
Om de pdf-documenten te lezen heeft u Adobe Reader nodig. Deze kunt u hier gratis downloaden.

Hokpresentaties
Links
IPC BV - Intern..

Pagina geladen in 0.010 seconden.