2021 IPC BV - International Pigeon Company

Locatie: IPC BV

Jurrian van Amerongen, Bunnik, Keizer Kampioen Fondunie 2000

3 februari 2021 

Amerongen 2021

 

De Keizer Kampioenen van de Fondunie 2000 zijn stuk voor stuk topliefhebbers. Zo zijn de laatste jaren Gerard Schalkwijk, Comb. Hommes en znn, Jelle Jellema, Gertjan Rigter, Arjan Beens en IJsbrand Kaptein de kampioenen geweest van dit prachtige samenspel. Wie mochten er deelnemen in 2020 aan deze mooie competitie? Alle leden van de afdelingen 6 t/m 11 (Noord Holland via Midden Nederland en Gelderland richting Groningen en Friesland) en sinds 2019 de inkorvers in Noordwijkerhout en Woerden. In deze competitie deden gemiddeld bijna 200 liefhebbers per vlucht mee en waren er gemiddeld 1.850 duiven in concours. Wedvluchten in een samenspel om je vingers bij af te likken. De Keizer Kampioen van 2020 werd Jurrian van Amerongen uit Bunnik. Hij won afgelopen seizoen Nationaal Perpignan en werd ook nog eens Keizer Kampioen van het  sterkste samenspel na de ZLU zelf op de Internationale vluchten. Hij versloeg de oud-kampioenen Jan Hommes en znn en Jelle Jellema, die tweede en derde werden. Fabelachtig !!!

 

De liefhebber

Over Jurrian heb ik de laatste jaren veel geschreven. Hij won natuurlijk twee jaar terug Nationaal Pau en dit jaar Nationaal Perpignan. Verder won hij enkele vluchten in dit samenspel en bij de Marathon Noord. Zijn vroegste duiven nationaal de laatste jaren zijn: 4e nationaal Agen, 5e NPO Bergerac, 6e nationaal Perpignan, 8e nationaal Marseille, 13e nationaal Dax, 14e nationaal Narbonne, 19e nationaal Marseille en 19e nationaal Perpignan. Een prachtige lijst in 10 seizoenen.

Dit alles maakt Jurrian van Amerongen uit Bunnik een geweldige duivenliefhebber. Hij heeft een sterke stam duiven opgebouwd uit de beste duiven die in Nederland te vinden zijn. In eerste instantie waren dit de Van Houten-duiven uit IJsselstein. Later kwamen daar vooral de duiven bij van Gerard van Tuyl uit Hellouw. De laatste 5 tot 10 jaar kwamen er goede aanvullingen van Martin Vinkenborg, Erwin van Wijk (Blokdijk-duivin, oma van de Perpignan-winnaar en de moeder van Laura Pau), Louw van den Berg en via zijn duivenmaten Jay Lissenberg en Richard Kuijer. Van zowel Richard als Jay heeft Jurrian goede duiven en zij van hem.

Jurrian is slager van beroep. Sinds enkele jaren werkt Jurrian bij de Makro in Vianen. Daar mag hij ook regelmatig in het weekend werken, maar in het vliegseizoen denkt ‘de baas’ sinds dit seizoen extra met hem mee, zodat hij zelden een belangrijke vlucht mist.

 

Stukje Historie over het hok

Jurrian heeft de duivenbacil overgenomen van zijn vader, waar deze topper tot aan vaders overlijden mee heeft samen gevlogen.

In 1982 is het gezin Van Amerongen in Bunnik gaan wonen. Het ene hok is nog van opa Van Amerongen, wat in Utrecht heeft gestaan. Dit was het eerste hok wat de firma Buitenhuis heeft gebouwd. Opa Van Amerongen kende hem goed en liet hem dit hok bouwen. In 1982 kwam daar in Bunnik een hok van deze hokkenbouwer (wel grappig: Buitenhuis was eerst kapper) bij. In al die jaren is er niets aan deze hokken verbouwd of veranderd. Ze zijn altijd goed gebleven. Deze hokken staan in Bunnik op het zuiden. Jurrian: ‘Ze hebben heerlijk de ochtendzon en dat vind ik een groot voordeel. Ik denk dat het voor de duiven prettig is.’

 

Amerongen 2022 

De 1e nationaal Perpignan

De beste duif was de winnares van de 1e nationaal Perpignan De winnende duif is geboren in september 2016. Haar naam is toepasselijk ‘September Girl’ geworden. Deze duivin is van uitzonderlijke klasse. Zulke worden in heel het land, ik durf te zeggen, in heel Europa, jaarlijks maar een enkelen (misschien zelfs maar één) geboren. Ze was nog geen jaar, 9 maanden, oud toen ze de 39e nationaal Agen ZLU bij de jaarlingen won. Een jaar later won ze de 4e nationaal Agen bij de oude duiven. Op deze twee vluchten van Agen was ze de snelste duif van Midden, Oost en Noord Nederland. In 2019 won ze de 53e nationaal Pau en de 139e nationaal Perpignan en nu de 1e Nationaal Perpignan. Vijf maal gespeeld … 4 maal bij de eerste 53e nationaal en als slechtste vlucht de 139e nationaal … wat een geweldige duivin! Het duivinnetje is gekweekt op het kweekhok van Richard Kuijer. De vader is een doffer van Richard, die zelf o.a. een prijs binnen de eerste 200 nationaal Marseille won. Het is een overwegend Van der Wegen-doffer via Ben de Kramer, Cor Blokdijk, Martin Vinkenborg en Erwin van Wijk. De moeder van deze doffer (van Erwin van Wijk) is ook de moeder van ‘Laura Pau’,  de 1e nationaal Pau 2018. Dus ze is de oma van een 1e nationaal en de moeder van een 1e nationaal. De vader van deze doffer is een halfbroer van ‘Het Blokje’,  1e nationaal St. Vincent bij Cor Blokdijk en halfbroer van de beroemde ‘Dakhaas’ van wijlen Benno de Vries. De moeder van ‘September Girl’ is ‘Marseille Queen’, gekweekt door Jurrian en gevlogen bij Richard Kuijer. Deze duivin won o.a. de 15e en 55e nationaal Marseille. Ze komt uit een Van Houten-Van Tuyl doffer (Kleinzoon 1e internationaal Barcelona, ‘Nellie’) met een Vinkenborg-duivin, die o.a. de 57e nationaal Bergerac en de 57e nationaal Perpignan won. Hier blijkt maar weer dat je uit super duiven super duiven kunt kweken!

 

Uitslagen in 2020

Pau (tegen 1.489 duiven): 69, 95, 100 (A), enz. 11 prijzen met 23 duiven mee

Agen (tegen 3.305 duiven): 4, 17 (A), 18, enz. 15 prijzen met 35 duiven mee

Barcelona (tegen 1.291 duiven): 20, 116, enz. 4 prijzen met 13 duiven mee

Perpignan (tegen 861 duiven): 1 (A) en 86 2 prijzen met 4 duiven mee

Narbonne (tegen 2.304 duiven): 6, 21, 31, 52, 63, 69, 71 (A), 94 enz. 15 prijzen met 22 duiven mee

In de Fondunie 2000 vielen deze kampioenschappen Jurrian ten deel:

Keizer Kampioen

1e Aangewezen Kampioen

3e Onaangewezen Kampioen

 Amerongen 2023

Het seizoen

Jurrian heeft een jong gezin met twee jonge kinderen. De duiven zitten nog steeds bij zijn moeder. Hij heeft daarbij een Fulltime-baan met weekenddiensten. Jurrian hoe krijg je dit allemaal voor elkaar? Onze Keizer Kampioen: ‘Veel haasten en goed je tijd plannen. Daarbij hoort: vroeg je bed uit. Dit jaar ben ik voor het eerst op zaterdag vrij geweest van het werk. Dat hielp zeker mee. Dat mijn moeder me helpt, is zeer waardevol. Het blijft een gehaast bestaan in het vliegseizoen en het lukt allemaal net, voor mijn gevoel. Het blijkt genoeg te zijn. In de winter doe ik vrijwel niets aan de duiven. Ma voert ze en ik zie ze alleen op de dagen dat ik vrij ben en dan maak ik het hok eens per week schoon.’

Hoe heeft Jurrian het seizoen opgebouwd? Hij heeft de duiven in januari gekoppeld. De eieren van de beste vliegers zijn overgelegd naar de kwekers. De jaarlingen hebben ook een jong grootgebracht. Jurrian: ‘Dat ga ik niet meer doen. De rui werd bij deze jaarlingen te snel ingezet. Dan kom je de laatste vluchten met deze duiven te kort.’

 

De Agen-topper

Jurrian had een topper in de Fondunie met de 4e van Agen tegen 3.305 duiven. ‘De 492’ van 2019 won nationaal de 17e tegen 5.480 duiven. Voor Jurrian weer een vaasje erbij.

De moeder van deze goede jaarling komt van Gerard Schalkwijk. Het is een ingeteelde duivin. De vader van deze Schalkwijk-duif komt uit ‘Lady in the Dark’ met haar eigen vader ‘Laika junior, van het soort van Frans Bungeneers. ‘Lady in the Dark’ is de Beste Europese Duivin in 2017 met 11e nationaal St. Vincent en 16e nationaal Pau, terwijl ze als jaarling de 2e nationaal Perigueux won in sector 3. De moeder van de Schalkwijk-duivin is ‘Lady in the Dark’ zelf. Ze stond dus op haar eigen zoon, die al ingeteeld was naar haar en haar vader.

De vader van deze Agen-topper is een zoon van de duivin die de 4e Internationaal Pau won in 2016 (gekweekt door Jay Lissenberg) en de 22e nationaal Perpignan 2015 (1e prijs Marathon Noord). De opa van vaderskant komt van Jay Lissenberg. Dit is een product van samenkweek van Jay met Jurrian (Perpignan-doffer met de 1e NPO Perigueux).

 Amerongen 2024

Het seizoen (2)

Na de kweek zijn de vliegers gescheiden. Vanaf de zomertijd zijn de duiven verduisterd. Normaal doet Jurrian dat een week of 8, maar nu een paar weken langer vanwege het later opstarten van het duivenseizoen. Vanaf drie weken voor Pau werd er bijgelicht van 5 uur in de ochtend tot 11 uur in de avond. Het is binnen de hokken ‘dag’ voor de duiven. De duiven zijn zoals ieder seizoen ingespeeld op weduwschap. Voordat Jurrian naar zijn werk gaat, verzorgt hij de duiven. Bij binnenkomst van ‘de training’ krijgen de duiven volle bak. Moeder Ineke verzorgt overdag de jongen, zodat Jurrian in de avond weer alle tijd heeft voor de vliegduiven. Naar de marathonvluchten toe worden de vliegduiven op een nestje gebracht. De jaarlingen krijgen Agen ZLU en de oudere duiven worden verdeeld over de andere Internationale ZLU-vluchten. De jaarlingen zijn voor Agen naar Salbris (dagfond) geweest en de oude duiven hebben 4 of 5 korte vluchten gehad met een langste vlucht van ongeveer 300 km. De vliegers zijn daarna wel regelmatig weggebracht op 40 of 70 km. De duiven van Barcelona en Perpignan zijn 3 keer in de week opgeleerd (vanaf Ulvenhout, 70 km). De duiven van Narbonne zijn de laatste week zelfs iedere dag weggeweest (Jurrian had toen vakantie) tot en met het weekend voor inkorving. Vroeg in de ochtend (Jurrian reed om vijf uur weg uit Bunnik) werden de duiven gelost. Jurrian was dan ook klaar voor de rest van de dag, want de duiven hadden hun verplichte training gehad. De laatste drie dagen voor Narbonne heeft de moeder van Jurrian de duiven elke dag een uur los gehad en heeft Jurrian ze woensdag ingemand. Narbonne was in de breedte de beste vlucht. Jurrian had er vooraf een hard hoofd in en wilde misschien wel niet meedoen. Toen moeder beloofde de duiven iedere dag een uurtje uit te laten vliegen, tijdens Jurrian’s korte vakantie, heeft hij toch besloten mee te doen. Het pakte geweldig uit … boven Jurrian’s verwachting. De drie dagen relatieve rust na een intensief opleerprogramma, heeft ze blijkbaar goed gedaan. Of misschien??? … hadden ze nog harder gevlogen als ze ook de laatste drie dag waren gelapt … we zullen het nooit weten. Ik denk zelf het eerste.

 Amerongen 2025

Nog enkele toppers

Dit jaar won Jurrian de 53e nationaal Barcelona (20e in de Fondunie). Deze doffer is een laat jong van 2017 met een ring om van 2015. Hij heeft dezelfde vader als de 1e nationaal Pau van Jurrian. Deze doffer komt van Jay Lissenberg en is broer van de 6e nationaal Orange. De moeder van deze Barcelona-topper is een dochter van een geweldenaar, ‘The Eagle’. Deze doffer won o.a. de 12e nat. Montauban en de 20e nat. Bordeaux en werd 3e nationaal Duifkampioen en 2e Asduif bij ‘The Best of the Best’.

 Amerongen 2026

De laatste topper in dit verslag won de 6e van Narbonne tegen 2.304 duiven in de Fondunie 2000. Dit is ‘de 573’ van 2018. Nationaal won deze duif de 42e tegen 6.725 duiven.

De vader komt uit een zoon van de 1e NPO Perigueux van Jay Lissenberg met ‘Laura 2’, die de o.a. 4e Internationaal Pau en de 22e nationaal Perpignan won. De moeder van ‘de 573’ is een volle zus van de vader van de 53e nationaal Barcelona en de 1e nationaal Pau. Ze komt van Jay Lissenberg uit de kleinzoon 7e nationaal Pau 2007 (soort Steketee) met een dochter van de 1e NPO Perigueux 2006. Zo komen bepaalde goede lijnen meerdere keren terug in de toppers van Jurrian van 2020.

 Amerongen 2027

Tot Slot

Dit verhaal ging over de Keizer Kampioen van de Fondunie 2000. Na diverse ereplaatsen werd hij in dit bijzondere seizoen 2020 1e Keizer Kampioen. Na twee nationale overwinningen op de ZLU-vluchten en diverse ‘vaasjes’ een nieuwe parel aan de erelijst van deze slager uit Bunnik. Het is hem gegund, want hij doet er alles aan om zijn duiven op en top gezond en in een goede conditie aan de start te brengen. Jurrian nogmaals gefeliciteerd met deze prachtige titel. Je hebt hem verdiend!!!« terug

Hier had uw banner kunnen staan!!!

Bonnenverkoop

Duivenvlucht

NPO Veenendaal

Duivenshop.nl

Duiven producten

Corabia winter 2020

Algarve Great Derby

Derby Arona 2021

Algarve Golden Race

PDF-Reader
Om de pdf-documenten te lezen heeft u Adobe Reader nodig. Deze kunt u hier gratis downloaden.

Hokpresentaties
Links
IPC BV - Intern..

Pagina geladen in 0.010 seconden.