2021 IPC BV - International Pigeon Company

Locatie: IPC BV » Nieuwsberichten archief

Mis gelopen

7 december 2020 

Mis gelopen  

 

Ad Scharleackens.jpg 

21-11 is er iets mis gegaan. Soms hoor je wel eens discussies wat het belangrijkste is, vorm of goede duiven. Natuurlijk kan je dat niet zo strikt stellen omdat beide met elkaar te maken hebben en beide onmisbaar zijn. Daarvoor wil ik verwijzen naar onderstaande uitslagen. Leo, de man van duivenspel zei dat prestaties als deze TE goed zijn, zeer slecht voor de sport. Want met slechts 16 duiven mee de 7 of 6 eerste winnen tegen meer dan 2.000 duiven is te veel van het goede. Overigens is die uitslag met jaarlingen nog beter met 7 duiven mee en 6 aan de 11e prijs. De 7e duif wint nog ruim 1 op 15 en als die thuis is moesten 38 van de 52 deelnemers nog beginnen. Overigens waren ze het hele seizoen al op dreef, de zaterdag voordien 1, 3, 4, 5, 6 enz. En als daar uitslagen als deze op volgen kan je van EEN ding zeker zijn. Dat wordt inleveren.

 

SLECHTS EEN KEER

 

Van de 15 jaar dat in België werd gespeeld was er maar een dat de duiven van de eerste tot en met de laatste vlucht sterk vlogen. Dat was in 2019. De laatste vluchten  toen: Melun 1.039 d: 1, 2, 5, 8, 18 en 12/12 waarvan 10 per tiental. Vlucht voordien 1, 2, 3, 5, 15, 19, 21 en 7/7 alles per tiental. In overkoepeling 566 d (enkel kampioenskandidaten deden nog mee: 1, 4, 6, 14 enz 7 mee en alle 7 prijs per tiental. De week voordien 7/8 met jrl en 11/12 met oude te beginnen met 1, 4, 12, 15.  Seizoenen met van begin tot eind bloedvorm bestaan amper.  De jaren voor 2019 was het de laatste vluchten inleveren en dat was ook dit jaar met onderstaande uitslagen die daar nooit behaald zouden zijn. En natuurlijk was de klasse de laatste vluchten nog dezelfde. Wat anders was de conditie. Dat verklaart waarom met dezelfde duiven zo veel minder werd gepresteerd. Van de eerste tot de laatste wedstrijd super presteren lukt ook geen voetballers, wielrenners of andere sporters. Ik zal nooit vergeten wat W Geerts me ooit zei op de voorbereidende Noyon vluchten destijds in Union. Hij was van drie dingen bang: De wind, Jos Soontjens en Supervorm. Hij speelde graag goed maar goed was goed. Meer moest dat niet zijn want daar zou je later een prijs voor betalen. Zoals wij elk jaar de laatste twee vluchten doen. Behalve 2019 dus.   

 

R.I.P. Rienus van Gastel (6-12)

Van P T vernamen we dat Rinus van Gastel is overleden. Hij was een van de meest miskende kampioenen in de vaderlandse duivensport. Heb hem ooit nog op bezoek gehad, hij zinspeelde toen op ruilen of samen kweken maar ik ontweek het. In die tijd was ik even naïef, of is het dom, als streekgenoten die dachten dat nergens betere zaten dan in de eigen regio. Zo zijn er veel. Hoe vaak lees je over een kampioen wel niet dat die speelt in een samenspel waar ‘de concurrentie moordend is’. Veelal kul.  

 

GOEDE

 

De onderwijzer uit Roosendaal had goede. Heel goede! Dat ondervond ik aan den lijve rond de eeuwwisseling. Ik kon (en kan) het goed vinden met de Leytens en gaf ze 2 duiven. Uiteraard van de beste en dat hebben we geweten. Uit de ene kwam ‘Lammert’, die werd met volgende prijzen 1e Olympiade duif.

 

-1e Bohain 4.780 d.

-1e Peronne 4.710 d.

-1e Chantilly 3.353 d.

-1e Bohain 1.972 d.

-1e Etampes 1.373 d.

-2e Peronne 5.429 d.

-2e Bohain 4.799 d. enzovoorts. Dat alles gewonnen door Lammert alleen.

 

Uit de andere kwam ‘Pentium’, de ‘Wereldkampioen fond’ met een al even indrukwekkend palmares. Maar ‘it takes two to tango’ en ik was nieuwsgierig welke duiven die van mij als partner hadden. Toen ik die zag werd veel duidelijk. Wat een duiven waren me dat! Adembenemend gewoon. Ze kwamen van Rinus van Gastel. Meen ook dat eerder genoemde P T uit H heel goede had van Rinus.

 

ANEKDOTE

 

Aan ‘Pentium’, de wereldkampioen fond, kleeft een interessante anekdote. Rond dezelfde tijd had ik Rens v d Zijde een duif gegeven die zeer nauw verwant was aan de vader van ‘de Wereldkampioen fond’ en die kweekte er de Nationale Asduif fond uit. Die kon op de grootste afstand (Den Helder) vele minuten vooruit vliegen bij tegenwind. Helaas hoorde ik dat later en toen was ik al 'zo slim' geweest heel die soort te ruimen. Daarom dat ik Cor vroeg om een jong uit de vader van 'Pentium'. ‘Gaat niet’, zei Cor. Ik schrok. ‘Gaat niet?’ Uit mijn eigen duif nog wel?’

 

Cor had hem dood gemaakt in zijn tweede levensjaar. Die ‘Schaerlaeckensduif’ was nog te dom om van 5 km thuis te raken. Overal in het dorp liep hij binnen. Toevalligerwijs had hij er wel een jong van. De latere ‘Pentium’ dus. Zo zie je maar. Alles moet op zijn plaats vallen. Die superieure soort van Rinus waren onderdeel van de 'bekende?'cirkel. 

 

A THIJS

 

Al gauw is het 2021. Dan zou alles anders worden bezwoer dhr. V d Kruk zijn onderdanen. Er zou weer aanwas van leden komen. Het tegendeel lijkt eerder waar. Door minder leden kwamen er fusies, door fusies weer minder leden. Soms met heel wat gekibbel. Steeds kleiner wordende clubs? Men weet hoe ik daar over denk. Zeeuwse Adri Thijs is er nog zo een: ‘Clubs moeten zo lang mogelijk blijven bestaan. Is een club eenmaal weg dan komt er nooit nog een nieuwe. Mensen komen minder in aanraking met de sport en moeten noodgedwongen te ver gaan rijden. Die worden dat beu en stoppen. Adri heeft het al bij tientallen melkers mis zien gaan. Hij lijkt mij een realistische man van de praktijk, zoals je er afgelopen jaren te weinig zag in overkoepelende bestuursorganen.    

 

Dan maar ineens goed  (03-12)

 In B N kwam er een liefhebber bij. Lang geleden. Het was een jongeman van 25 en een twintiger erbij was nog langer geleden. Met een paar jongen ging hij van start, natuurlijk kwam hij te kort, maar bewonderenswaardig hoe hij (Simon) zich niet uit het veld liet slaan maar in bleef korven. Dat was ook clubgenoot Ronny van Tilburg op gevallen. Velen zullen die kennen vanwege duivenvoer maar dit jaar heeft hij ook bijzonder goed gespeeld. Simon moest na het seizoen maar eens wat jongen komen halen. Weet niet of die er op voorzien was en hoe groot de mand was waarmee hij de duiven af ging halen maar dat waren er niet minder dan 40. 'Als ik iets doe dan maar meteen goed', moet de voerhandelaar gedacht hebben.' Over beginners opvangen gesproken.

 

Niet alles slecht (02-12)

Onderstaande kregen we van een vooraanstaand jongere Belgisch liefhebber. Niet al het nieuws is slecht, zo constateert hij. Het sluit een beetje aan bij een uitzending op tv verleden jaar waarin melding werd gemaakt van het toetreden van meerdere jongeren. Het artikel is een uittreksel van een eerder gepubliceerd.

 

 In 2019 telde KBDB-Limburg nog 2.010 leden, 166 minder dan in 2018. In 2020 daalde het aantal voor het eerst onder de 2.000: 1972, een terugloop met 38 leden, heel wat minder dus dan de 166 tussen 2019 en 2018. Het aantal tandemleden steeg zelfs met 7: 236 in 2020 tegenover 229 in 2019. Het lijkt erop dat de daling van het aantal duivenliefhebbers ongeveer ten einde is en dat er na de stagnatie mogelijk een licht stijging zit aan te komen. Ook in de uitreiking van het aantal ringen is die tendens merkbaar: 121.236 in 2020 tegenover 125.647 in 2019, een daling van amper 4.411 ringen. Ook het aantal ringen per hok blijft stabiel: gemiddeld 70 ringen reikte de KBDB uit aan de Limburgse liefhebbers, en dit zowel in 2019 als dit jaar.

 

 Het mag ook eens positief zijn 😊 Buiten dit lees ik toch regelmatig van nieuwe – vaak jonge – leden die ermee willen starten. Er is dus nog hoop voor onze bijzondere maar fantastische hobby. Veel succes met de kweek!


« terug

Hier had uw banner kunnen staan!!!

Bonnenverkoop

Duivenvlucht

NPO Veenendaal

Duivenshop.nl

Corabia winter 2020

Algarve Great Derby

Derby Arona 2021

Algarve Golden Race

PDF-Reader
Om de pdf-documenten te lezen heeft u Adobe Reader nodig. Deze kunt u hier gratis downloaden.

Hokpresentaties
Links
IPC BV - Intern..

Pagina geladen in 0.009 seconden.