2021 IPC BV - International Pigeon Company

Locatie: IPC BV » Nieuwsberichten archief

Bob Jansen 2021

29 november 2020 

Bob Jansen, Bergambacht, Topper uit Zuid Holland

 

Bob Jansen 1 

Al jarenlang is Bob Jansen een topper in de duivensport. Eerst als programmaspeler via dagfond en overnacht is hij sinds een jaar of vijftien een marathonspecialist. Dit gaat hem super goed af. Zo won hij in 2015 Cahors in de sector 2. Het afgelopen jaar had hij een puik seizoen met een geweldige duivin, Belle. Met alleen deze topduivin doe je Bob als marathonspeler te kort. Ik vond het daarom hoog tijd voor een wat langere reportage. Bob schreef zelf een prachtig stuk, waar ik niets aan toe wil voegen, als alleen deze inleiding. Bob vertelt verder…

 

De liefhebber

 

Mijn naam is Bob Jansen, 72 jaar. Ik woon sinds 20 jaar in Bergambacht, ca. 22 km ten oosten van Rotterdam. Ik ben gepensioneerd ICT-ondernemer. Nadat ik mijn bedrijf had verkocht ben ik nog heel wat jaren als commissaris en adviseur bij bedrijven werkzaam geweest. Ook nu doe ik dat werk nog een aantal uren per week.

Eind vijftiger, begin zestiger jaren hielp ik mijn vader met zijn duiven. Dat was in Zutphen. Daar heb ik nog leuke herinneringen aan. Een van de mooiste was het winnen van de Solex op de vlucht uit Fürth door ‘de 39’, een superduivin. We vlogen toen uit Duitsland. Toen ik op mijn achttiende jaar naar Utrecht vertrok om te studeren verdwenen ook de duiven even uit het gezichtsveld, maar nooit helemaal. Ik had al snel weer een abonnement op het NPO-orgaan. In de weekenden dat ik thuis was werden ook weer de nodige uurtjes in het duivenhok doorgebracht.

 

Een stukje Historie

In 1977 was ik inmiddels gevestigd in Lekkerkerk. Daar ben ik weer begonnen met duiven. Dat was geen succes. Ik was ook net gestart met mijn eigen bedrijf. Dat kostte me vrijwel al mijn tijd. Toen een van mijn clubgenoten me dan ook vroeg om in combinatie te gaan vliegen had ik daar wel oren naar. Vanaf 1983 tot en met 2004 hebben we redelijk succesvol gespeeld op de programmavluchten, waarbij in de latere jaren de nadruk steeds meer kwam te liggen op de dagfond en de overnachtfondvluchten. De vliegers zaten bij mijn compagnon, de kwekers bij mij.

Vanaf 2005, ik had inmiddels meer tijd gekregen, ben ik weer zelfstandig gaan vliegen. Ik was in 2000  verhuisd naar Bergambacht en daar had ik volop de ruimte. Ik had nog steeds de kwekers waar we ook al in de Combinatie over beschikten. Drie doffers daarbij liggen nog steeds ten grondslag aan de huidige successen. Een vale Theelendoffer via Brouwers-Kodama, een zoon van de Boudewijn (1e nationaal Barcelona 1997) van Willy Looymans en een doffer van Kouters-origine via de combinatie Van Dongen-de Bruin uit Sliedrecht. Metname uit die laatste doffer kweekte ik twee duivinnen die allebei zeer goed gevlogen hebben, maar nog beter kweekten. Ad van Gils schreef er onlangs nog een leuk artikel over in het Spoor.

 

De Hokken

Mijn vlieghok is de zolderverdieping van een schuur, ca. 8 meter. Dit is verdeeld in vier afdelingen, maar in de praktijk zijn het er eigenlijk altijd twee, omdat de deuren openstaan. Daarnaast heb ik onder in de schuur twee kweekhokjes van elk ca. 2,5 meter met daarin elk 11 bakken. De kwekers kunnen ook altijd in een volière. Later heb ik er nog zes meter volière bij laten zetten voor de jonge duiven. Toen de aannemer de schuur bouwde wilde hij er mooie geglazuurde pannen op leggen. Hij was dan ook heel verbaasd toen ik zei dat het oud-Hollandse pannen moesten worden waar je op sommige plekken nog een beetje blauw tussendoor kon zien. Op een aantal plekken liggen glazen pannen om het hok iets lichter te maken.

 

Bob Jansen 2 

 

Het seizoen 2020

 

2020 was een bijzonder jaar in onze sport door Corona. Voor mij was het echter ook een bijzonder jaar door de resultaten. In 2007 en 2011 was ik twee keer tweede geworden in Afdeling 5 bij het kampioenschap Onaangewezen Overnachtfond, beide keren geklopt door het verschijnsel aftrekvluchten. In de loop der jaren was het daarnaast meerdere keren gelukt bij de eerste tien te eindigen.  Dit jaar lukte het eindelijk een keer om de hoogste trede te halen, al zal dat wel een figuurlijke hoogste trede blijven nu de meeste kampioenenhuldigingen  niet doorgaan. Ook in het Samenspel Noord en Zuid-Holland werd, net als in 2011,  de eerste plaats veroverd, evenals in de fondclub Groot Rotterdam. Bij de fondclub Marathonvliegers werd het de derde plaats omdat daar ook de aangewezen duiven meetellen. In het aanwijzen was ik dit jaar niet zo best. In afdeling 5 had ik ook de kampioensduif. Daarnaast ook nog de 9e duifkampioen. Over de duifkampioen Belle stond al een stukje in het Marathonduivenjournaal.

 

De vluchten

Bob vervolgt zijn verhaal: ‘Op de vier middaglossingen dit jaar waren dit mijn resultaten in Afdeling 5:

St. Vincent 21269 duiven 14, 50, 157, 228, etc (15/8)

Bordeaux 3838 duiven 45,50,61,75,172,194,325, 416, etc (20/12)

Bergerac (Dax) 1309 duiven 6, 176, 253 (10/3)

Bergerac 4587 duiven 79,101,116,211,216,347,350,355,383, etc (27/13)

Daarnaast deed ik nog mee op ZLU Agen. In Fondclub Groot-Rotterdam won ik de eerste prijs (6e in Afdeling 5), maar verder was het resultaat bedroevend. Daar moet nog hard aan gewerkt worden.

 

Vluchten met een dierbare herinnering

Aan twee vluchten heb ik bijzondere herinneringen. Op Bergerac in 2013 meldde ik mijn eerste duif in het NIC en hoorde dat het de eerste was. Vervolgens kwamen ze als raketten. Van 283 duiven had ik er 6 bij de eerste 10 en 8 bij de eerste 15 met 20 duiven mee. Ik durfde de meldpost (Cor van der Linden, ook niet de minste) bijna niet meer te bellen, want ik draaide er tien voor hem. De tweede vlucht die ik niet meer vergeet was Cahors 2016 toen ik met La Primera de 1e Nationaal won in Sector 2. Later werd ze ook nog de moeder van de SuperBob die bij Ronald Geerdink 4 kopprijzen op de ZLU vloog en in 2018 3e duifkampioen ZLU werd.

 

Het seizoen 2020

2020 begon ik met 48 koppels om te vliegen en 22 kweekkoppels. Onder de vliegers bevonden zich 16 laten die nooit eerder in de mand hadden gezeten. Dat was dus geen succes. De kwekers koppelde ik dit jaar voor mijn doen nogal vroeg: begin januari. De vliegers koppel ik meestal eind maart, zo ook dit jaar. Ik heb ze in eerste instantie geen jong groot laten brengen. Pas later hebben enkele koppels wel een jong groot gebracht. Verduisteren van de oude vliegduiven heb ik niet gedaan, de eerste ronde van de jonge duiven wel. Ik vlieg op nest en probeer de koppels samen op dezelfde vlucht te spelen. Dat doe ik zowel op eieren van een dag of tien tot twaalf als op jongen van vijf tot acht dagen. Als voorbereiding gaan ze zo veel mogelijk mee op de vitesse en midfondvluchten. De jaarlingen probeer ik eerst een of twee dagfondvluchten te laten vliegen. Daarna moeten ze ook minstens een, soms twee keer overnachten. Mijn jongen richt ik voor de vluchten een keer of vijf, zes af. Daarbij los ik ze altijd een voor een. Direct vanaf de eerste keer. Ik ben de kladvliegers het liefst maar zo snel mogelijk kwijt, hoewel dat reuze meevalt. Ook dit jaar weer weinig jongen verspeeld. Mijn eerste ronde en een deel van de tweede ronde heb ik op de programmavluchten voor jonge duiven gespeeld. De rest is meegegaan op da nalijn. Ook kon ik het weer niet nalaten op een stel late jongen aan te houden. Ik heb me voorgenomen om ze dit jaar beter op te leren, anders wordt het weer geen succes. Alleen moet het weer nu wel even gaan meewerken.

 Bob Jansen 3

Ik voer de mengelingen van de Patagoon en Beyers Koopman All-in-One. Drie dagen voor de fondvluchten komt daar Energymix van Versele Laga bij. Ik voer één keer per dag in potjes in de nestbak. Daarnaast geef ik iedere dag grit, snoepzaad en tijdens de vluchten ook pinda’s en hennep. Bij thuiskomst van de vluchten geef ik ProteinPlus van Backs over het voer vanaf twee nachten mand. Er zitten dan elektrolyten in het water. ’s Avonds gaat In het water OntsmettingsVitaal van Duifvitaal. De dag na thuiskomst krijgen ze probiotica (Probion van DHP) in het water. Daarnaast krijgen ze zonder regelmaat af en toe Naturaline, Colinol Plus, Jan Smit Kruidendrank, etc. Nadat ik bij mijn kwekers paratyphus problemen heb gehad, geef ik deze twee keer per week Previsal van BonyPharma, naast de eerder genoemde bijproducten. Buiten de parayphuskuur bij de kwekers gebruik ik al jaren geen antibiotica meer. De laatste geelkuur dateert van meer dan 10 jaar geleden. Als het nodig is bezoek ik de dierenarts, maar niet met regelmaat.

 

Bob Jansen 4 

De Beleving

Ik kan nog iedere dag genieten van de duiven(sport). Mijn vrouw is niet echt geïnteresseerd in de duiven (ze noemt ze kippen), maar gunt me mijn hobby. Dat probeer ik goed te maken door in de winter wat vaker weg te gaan. Een clubgenoot neemt dan op voortreffelijke manier de verzorging over.

 

Na een bestuurlijk rommelige periode in duivenland lijkt er nu een zeer capabel bestuur te zijn aangetreden. Ik ben veertig jaar voorzitter van mijn vereniging en zit ook al meer dan dertig jaar in Samenspelbesturen. Dan ben je natuurlijk wat meer dan gemiddeld geïnteresseerd in bestuurlijke zaken. Voor het eerst heb ik sinds lange tijd een goed beleidsstuk gezien. Dit nieuwe NPO-bestuur is wat mij betreft veelbelovend begonnen. Begrip voor de regionale verschillen, realiteitszin met betrekking tot de ontwikkeling van het aantal duivenhouders, goede plannen voor meer uniformiteit in duivenland, etc.  Ik hoop dat dit het begin is van meer samenwerking in duivenland en wat meer begrip voor elkaars positie. Het transport is daarbij een onderdeel waar we nog flinke stappen moeten maken. Als we het vervoer van onze “helden” niet optimaal laten plaats vinden, dan gaat het ons ongetwijfeld in de komende jaren opgelegd worden door de overheid.’

 

Bob Jansen 5 

Tot Slot

Bob bedankt voor je verhaal en duidelijk uitleg. Je mag trots zijn op je duiven en de resultaten in de loop der jaren en specifiek dit seizoen. Ik hoop dat we de komende jaren nog meer over je mogen schrijven of van je kunnen lezen. Blijf gezond !!!


« terug

Hier had uw banner kunnen staan!!!

Bonnenverkoop

Duivenvlucht

NPO Veenendaal

Duivenshop.nl

Corabia winter 2020

Algarve Great Derby

Derby Arona 2021

Algarve Golden Race

PDF-Reader
Om de pdf-documenten te lezen heeft u Adobe Reader nodig. Deze kunt u hier gratis downloaden.

Hokpresentaties
Links
IPC BV - Intern..

Pagina geladen in 0.009 seconden.