Wiel Dircks | 19 november 2020 | |
Wiel Dircks, Maria-Hoop, Marathon Kampioen van Limburg Voor de liefhebbers die de uitslagen met regelmaat uitspitten is de naam Wiel Dircks uit Maria-Hoop geen onbekende. Deze topper maakt de ene mooie uitslag na de andere. Duiven die kopprijzen winnen sieren zijn hok. Niet zo lang geleden heeft u op Het Marathonduivenjournaal kunnen lezen over zijn ‘Zoon Ger’, een topper die de laatste jaren menig mooie prijs op het palmares heeft mogen bijschrijven. Het palmares van onze Limburgse Wiel wel te verstaan. Zijn Marathon Kampioenschap van Limburg geeft meer dan genoeg aanleiding om eens nader kennis te maken met deze crack uit het dorp met de prachtige naam Maria-Hoop.
De liefhebber Wiel Dircks, onze hoofdrolspeler, is inmiddels 68 jaar en met pensioen. Hoe was je start als duivenliefhebber. Wiel? De man uit Maria-Hoop: ‘Ik heb alles met de bekende paplepel binnengekregen van mijn vader. Hij was in zijn tijd ook een goede liefhebber. Ik zit zelf inmiddels ongeveer 60 jaar in de sport. De eerste marathonduiven kwamen van P. Kusters uit Höngen (Duitsland). De betere duiven op dit moment komen van Ger Beckers uit Melick. Verder heb ik van Benno Kastelein en wel 2 jongen uit zijn nationale winnares ‘de Power Lady’. Dan nog een duivin uit ‘de Hulk’ van Jan Grootonk. Hier zit ook een doffer van Bernard Hanno uit Roermond, die komt uit ‘Zoon Red Dawn’ met zijn ‘Xavia’. ‘Red Dawn’ won bij Harold Zwiers de 1e Nationaal Perigueux in sector 3 en ‘Xavia’ won bij Bernard de 5e Nationaal St. Vincent. Verder heb ik nog wat duiven van Jelle Jellema en Harold Zwiers. Mijn beste duif is zonder twijfel ‘Zoon Ger’. Deze doffer won o.a. 9e en 16e Prov. St. Vincent, 18e Prov. Bergerac en 22e Prov. Dax. De vader van deze topper komt van Ger Beckers uit Melick. Deze doffer (‘Ger’ genaamd) won 10 nationale prijzen, waaronder de 20e nationaal St. Vincent. De moeder komt van Henri Hoeks. In deze duivin zitten over meerdere generaties topduiven van de soorten van Mark van den Berg (50%), Vanoppen en Chris van der Velden. De doffer van Mark van den Berg komt uit ‘Flecha’ (o.a.12e nationaal Bergerac) met ‘Zus Sara’ (1e nationaal Montauban). De kruising van Vanoppen met Chris van der Velden is ook de moeder van ‘Ringo’ (1e nationaal Marseille 2013).
De duiven van deze Limburgse topliefhebber hebben de beschikking over 10 meter hok. Deze accommodatie is verdeeld in één afdeling voor de oude, twee afdelingen voor de jaarlingen en één afdeling voor de jongen. Afgelopen jaar heb ik nog wel een rennetje geplaats voor de laatjes. Het hok is van firma Punt. Het is geplaats en heb er nooit iets aan veranderd.’
Het seizoen Het seizoen wordt bij Wiel gestart met 30 doffers. 10 kweekkoppels zorgen voor de volgende generatie toppers. Bij de kweek wordt ‘Goed maal Goed’ gehanteerd. In januari zijn de duiven gekoppeld. Wiel: ‘Ik wilde een keer voor de carnaval klaar zijn.’ De oude duiven hebben geen jongen groot gebracht. De eieren zijn ondergelegd bij de jaarlingen. Omdat het seizoen wat vertraging op liep vanwege het corona-virus heeft Wiel de duiven verduisterd. Hij is wel vergeten de duiven vanaf de langste dag bij te lichten. Vanaf begin april zaten de duiven weduwschap. Onze pensionaris speelt alleen op weduwschap met zijn doffers. In het begin van het seizoen moeten de mannen alle vluchten mee. Als de duiven gezond zijn, kun je ze goed ‘aan de gang’ krijgen, als het niet zo is, kun je ze snel verpesten. Gezondheid moet je daarom altijd voor waken. Gelukkig was die bij Wiel goed en kwamen de duiven enkele weken voor St. Vincent gaat in forme. De duiven krijgen verschillende mengelingen voer. Van Beyers krijgen ze in het begin van het seizoen een lichte mengeling van Beyers. Later in het seizoen wordt dit Koopman All-In-One. Dit voer wordt aangevuld met TOVO, hennep, snoepzaad en pinda’s. Wiel vindt het belangrijk dat ‘de koppen’ schoon zijn en verder krijgen de duiven iedere dag Bio Lugecol van duivenvriend Amanuel Oz in het water. Wiel: ‘Sinds ik Bio Lugecal gebruik, gaat alles met sprongen vooruit.’ Bij de dierenarts komt hij alleen voor de verplichte entingen.
Kampioenschappen Wiel had in 2020 een sterk seizoen. Hij haalde diverse mooie kampioenschappen in groot verband. Hieronder een overzicht van deze kampioenschappen voor zover ze nu bekend zijn: Roerstreek: 1e Aangewezen Generaal en 3e Onaangewezen Generaal 1e en 2e-Duifkampioen: met 15-1038762 en 18-1275483 WEFO: 2e Hokkampioen Middaglossing 2e eerst geklokte Middaglossing 1e eerst Getekende Middaglossing 1e eerst en tweede Getekende Middaglossing 1e Marathon van Limburg 1e Auto Marathon 1e Duifkampioen: Middaglossing met 15-1038762 2e Koppelwedstrijd samen met Bernard Hanno 12e Meeste prijzen (Wiel heeft alle vluchten gespeeld met 22 Doffers) AFDELING LIMBURG 4e Duifkampioen Marathon 2e Hokkampioen Marathon FONDCLUB-MIDDEN-LIMBURG 1e Duifkampioen: Middaglossing 1e Getekende Meerdaagse Fond 1e Marathon Meerdaagse Fond 4e Supercup Hokkampioen 1e Generaal Middaglossing Stichting Fondduiven 2e en 13e plaats Duifkampioen Middaglossing 2e Hokkampioen Middaglossing 5e Generaal Middaglossing Wiel: ‘Ik vind dat de duiven het geweldig gedaan hebben. Bij de WEFO de automarathon en de Marathon van Limburg te winnen.
‘Late Zoon 501’ In de rubriek Toppers van 2020 is ‘Zoon Ger’ uitgebreid aan de orde gekomen. Hij is de vaandeldrager van het hok van Wiel Dircks. Zijn verhaal kunt u natuurlijk altijd nog een keer teruglezen. Een andere topper ‘Late Zoon 501’ van 2015. Hij won o.a. de volgende prijzen: 109e Bordeaux 2018 tegen 3.249 duiven 25e Agen 2018 tegen 1.948 duiven 63e nationaal Agen 2018 tegen 6.196 duiven 16e St. Vincent 2019 tegen 1.390 duiven 44e nationaal St. Vincent 2019 tegen 12.072 duiven 95e Bergerac 2019 tegen 2.286 duiven 171e nationaal Bergerac 2019 tegen 9.010 duiven 75e St. Vincent 2020 tegen 1.639 duiven 239e nationaal St. Vincent 2020 tegen 5.578 duiven 86e Bergerac 2020 tegen 1.421 duiven
De vader van deze doffer is ‘de 501’ van 2013 ofwel ‘Zoon Spike’. Deze doffer won diverse mooie prijzen, waaronder 45e Bordeaux tegen 3.701 duiven en de 43e St. Vincent tegen 2.247 duiven. De moeder van ‘Late Zoon 501’ is een kruising van de soorten Van den Eijnden en Aarden/Van der Wegen.
|
« terug