2021 IPC BV - International Pigeon Company

Locatie: IPC BV » Nieuwsberichten archief

Amerongen Perpignan

9 september 2020 

Jurrian van Amerongen, Bunnik, wint Nationaal Perpignan 2020 

 

Jurriaan van Amerongen 1 

In een periode van een hittegolf ontkom je niet aan zware marathonvluchten. Een week na de Koningsvlucht van Barcelona diende Perpignan zich aan. Na Barcelona was dit de tweede zware Internationale vlucht van het seizoen. Fantastische vluchten om te winnen en bij te schrijven aan je palmares. De duiven werden op vrijdag verplaatst naar een plaatsje in de buurt van Carcasonne (Rieux-Minervois). De afstand werd een 70-tal kilometers korter, maar makkelijker werd het niet (al scheelt het gauw een kleine anderhalf uur vliegen). De duiven werden op zaterdagochtend om kwart voor 8 gelost. De kalme oosten wind dreven de duiven naar de kust. Daar was ook wat verkoeling te vinden voor onze strijders. Dat is de reden van een, na omstandigheden, vlot verloop van de vlucht. De winnende duif viel om een paar voor 11 uur in de ochtend bij Jurrian van Amerongen in Bunnik. Hij mocht na Pau 2018 nu Perpignan 2020 op zijn palmares bijschrijven. Dit keer met een geweldige duivin, die in vijf keer spelen nooit slechter dan een 139e nationaal won op een nationale ZLU-vlucht. Wat een kanjer !!!

De winnende liefhebber

Jurrian van Amerongen uit Bunnik is een geweldige duivenliefhebber. Hij won zoals gezegd nationaal Pau in 2018, maar won bijvoorbeeld in enkele jaren vier maal de eerste van de supersterke Fondunie 2000. Hij hoort tot de grote kampioenen. Bij de Marathon Noord stond hij al eens op het erepodium. Een aantal jaren terug was hij 2e Kampioen Ochtendlossing. Jurrian heeft een sterke stam duiven opgebouwd uit de beste duiven die in Nederland te vinden zijn. In eerste instantie waren dit de Van Houten-duiven uit IJsselstein. Later kwamen daar vooral de duiven bij van Gerard van Tuyl uit Hellouw. De laatste 5 tot 10 jaar kwamen er goede aanvullingen van Martin Vinkenborg, Erwin van Wijk (Blokdijk-duivin, oma van de Perpignan-winnaar en de moeder van Laura Pau), Louw van den Berg en via zijn duivenmaten Jay Lissenberg en Richard Kuijer. En ik zal er vast wat vergeten zijn, want als Jurrian ergens versterking denkt te kunnen halen, gaat deze dertiger dat proberen. Met Richard Kuijer kweekt hij samen en gaan er duiven over en weer. Van zowel Richard als Jay heeft Jurrian goede duiven en zij van hem.

Jurrian is slager van beroep. Sinds enkele jaren werkt Jurrian bij de Makro in Vianen. Jurrian heeft de duivenbacil overgenomen van zijn vader, waar deze topper tot aan vaders overlijden mee heeft samen gevlogen.

De winnende duif

Jurriaan van Amerongen 2 

De winnende duif is geboren in september 2016. Haar naam is toepasselijk ‘September Girl’ geworden. Als lezer zou u denken: Er zijn wel meer duiven geboren in september en daar zal vast nog wel een goede tussen zitten. Dat lijkt mij ook. Echter deze duivin is van uitzonderlijke klasse. Zulke worden in heel het land, ik durf te zeggen, in heel Europa, jaarlijks maar een enkelen (misschien zelfs maar één) geboren. Ze was nog geen jaar, 9 maanden, oud toen ze de 39e nationaal Agen ZLU bij de jaarlingen won. Een jaar later won ze de 4e nationaal Agen bij de oude duiven. Op deze twee vluchten van Agen was de snelste duif van Midden, Oost en Noord Nederland. In 2019 won ze de 53e nationaal Pau en de 139e nationaal Perpignan en nu de 1e Nationaal Perpignan. Vijf maal gespeeld … 4 maal bij de eerste 53e nationaal en als slechtste vlucht de 139e nationaal … wat een geweldige duivin! Jurrian: ‘Het beste prestaties deed ze steeds op enorm zware vluchten waar de 900 mpm niet werd gehaald. Ik ben supertrots op haar!’

Jurrian klokte haar om 10.57 op een afstand van 995 loodzware km. Omdat de duiven op zaterdagochtend om kwart voor 8 waren gelost, kwam de winnende snelheid op 862 mpm. Ze had een leuke voorsprong op de nummer twee en een grote voorsprong op de rest … wat een kanjer! Haar neststand was een jong van een dag of 4-5 bij inkorving.

Het duivinnetje is gekweekt op het kweekhok met Richard Kuijer. De vader is een doffer van Richard, die zelf o.a. een prijs binnen de eerste 200 nationaal Marseille won. Het is een overwegend Van der Wegen-doffer via Ben de Keijzer, Cor Blokdijk, Martin Vinkenborg en Erwin van Wijk. De moeder van deze doffer (van Erwin van Wijk) is ook de moeder van ‘Laura Pau’,  de 1e nationaal Pau 2018. De vader van deze doffer is een halfbroer van ‘Het Blokje’,  1e nationaal St. Vincent bij Cor Blokdijk en halfbroer van de beroemde ‘Dakhaas’ van wijlen Benno de Vries. De moeder van ‘September Girl’ is ‘Marseille Queen’ van Jurrian. Deze duivin won o.a. de 15e en 55e nationaal Marseille. Ze komt uit een Van Houten-Van Tuyl doffer (Kleinzoon 1e internationaal Barcelona, ‘Nellie’) met een Vinkenborg-duivin, die o.a. de 57e nationaal Bergerac en de 57e nationaal Perpignan won. Hier blijkt maar weer dat je uit super duiven super duiven kunt kweken!

Jurriaan van Amerongen 3 

De Beleving

Jurrian beleeft de duivensport intens en hectisch. Laura: ‘Hij staat er mee op en gaat er mee naar bed.’ Met een jong gezin is het goed plannen en soms inspannend. Dan zijn er periodes, vooral in het vliegseizoen, dat het meer inspanning dan ontspanning is. Jurrian: ‘Het genieten komt pas als ik op de duiven zit te wachten van de vluchten met een bakje koffie in de hand. Gelukkig heb ik steun van mijn moeder Ineke. Zij loopt dingen na, als ik aan het werk ben. Tijdens mijn werk schiet me nog al eens wat te binnen. Bijvoorbeeld hebben de kwekers nog wel water. Dan bel ik haar en dan kijkt ze even en vult ze het water bij als het nodig is. De contacten met andere liefhebbers vind ik leuk. Ik heb goed contact met clubgenoten (ook programmaspelers) en liefhebbers bij het Nationaal Inkorfcentrum in IJsselstein. Verder doe ik samenkweek met Richard en Jay. Deze gezelligheid maakt onze sport ook bijzonder.’

 

Het Seizoen

Jurrian heeft de duiven in januari gekoppeld. De eieren van de beste vliegers zijn overgelegd naar de kwekers. Na de kweek zijn de vliegers gescheiden. Vanaf de zomertijd zijn de duiven verduisterd. Normaal doet Jurrian dat een week of 8, maar nu een paar weken langer vanwege het later opstarten van het duivenseizoen. Vanaf 21 juni wordt er bijgelicht van 5 uur in de ochtend tot 11 uur in de avond is het binnen de hokken ‘dag’ voor de duiven. De duiven zijn ingespeeld op weduwschap. Voordat Jurrian naar zijn werk gaat, verzorgt hij de duiven, die op het erf van zijn moeder zitten. Bij binnenkomst van ‘de training’ krijgen de duiven volle bak. Moeder Ineke verzorgt overdag de jongen, zodat Jurrian in de avond weer alle tijd heeft voor de vliegduiven. De vliegduiven worden op een nestje gebracht voor de marathonvluchten. De jaarlingen krijgen Agen ZLU en de oudere duiven worden verdeeld over de andere Internationale ZLU-vluchten. De jaarlingen zijn voor Agen naar Salbris (dagfond) geweest en de oude duiven hebben 4 of 5 korte vluchten gehad met een langste vlucht van ongeveer 300 km. De vliegers zijn daarna wel regelmatig weggebracht op 70 of 40 km. De duiven van Barcelona en Perpignan zijn 3 keer in de week opgeleerd (Ulvenhout, 70 km). De duiven van Narbonne zijn de laatste week zelfs iedere dag weggeweest (Jurrian had vakantie). Vroeg in de ochtend (Jurrian reed om vijf uur weg uit Bunnik) werden de duiven gelost. Jurrian was dan ook klaar voor de rest van de dag, want de duiven hadden hun verplichte training gehad.

 

De duiven krijgen Mariman 50-50+ vliegvoer met Beyers Galaxy Kweek in het vliegseizoen. De laatste dagen komt daar extra Energymengeling van Beyers bij. In het voorseizoen is de samenstelling 70% Super Dieet met Vliegvoer … de laatste dag krijgen de duiven wel alleen vliegvoer. Deze schrale mengeling met Super Dieet krijgen de  jonge duiven straks ook. Naast het voer krijgen de vliegduiven TOVO, pinda’s en snoepzaad. Tijdens de rui krijgen de duiven ook de dieetvolle mengeling en na de rui een tijdje alleen Gerst.

Voor het seizoen krijgen de duiven een geelkuur. Voor en in het vliegseizoen worden de duiven regelmatig gecontroleerd bij Van der Sluis. Na een marathonvlucht krijgen de thuiskomers een geelpil. Een dag voor inkorven een orni-pil van Van der Sluis en Super Anti-Slijm van Travipharma (voor Pau en Perpignan). Van Travipharma komt ook de geelpil (15% Rodinazol). Sinds dit jaar gebruikt Jurrian enkele (voor hem) nieuwe natuurproducten. Deze komen via Travipharma van Gerard Schalkwijk. Deze producten zijn Lugol, Forte Fita en Seduchol (voor na een geelkuur of als ze allemaal een pil hebben gehad).

Een kleine week voor Perpignan hebben de vliegduiven een geelpil gehad en een dag later is het hok voor de tweede keer uitgerookt. Het viel Jurrian op dat ze daarna dons gingen gooien. Jurrian: ‘Misschien wel te veel dons, maar dat zal wel niet … gezien deze overwinning.’

 

 Jurriaan van Amerongen 4

Tot Slot

Zoals ik in de inleiding al schreef wint Jurrian binnen drie seizoenen twee nationale vluchten en vier vluchten bij de Fondunie 2000. Dat betekent, heel simpel, dat onze slager beschikt over duiven die geweldig kunnen excelleren. Hij zat verschillende keren in de nationale top 10 de afgelopen jaren. Naast de al eerder genoemde 1e nationaal Pau, 4e nationaal Agen en nu de 1e nationaal Perpignan won hij o.a. 2e nat Pau, de 4e nat Pau, de 3e nationaal Agen, 8e nat. Marseille en de 6e nationaal Perpignan.

Jurrian, bedankt voor je openheid en nogmaals gefeliciteerd met je prachtige overwinning op deze loodzware vlucht! Veel succes op Narbonne!!!

 

 


« terug

Hier had uw banner kunnen staan!!!

Bonnenverkoop

Duivenvlucht

NPO Veenendaal

Duivenshop.nl

Corabia winter 2020

Algarve Great Derby

Derby Arona 2021

Algarve Golden Race

PDF-Reader
Om de pdf-documenten te lezen heeft u Adobe Reader nodig. Deze kunt u hier gratis downloaden.

Hokpresentaties
Links
IPC BV - Intern..

Pagina geladen in 0.009 seconden.