2020 IPC BV - International Pigeon Company

Locatie: IPC BV » Nieuwsberichten archief

Marc Gielen Agen

29 augustus 2020 

Marc Gielen, Maasbree, wint Nationaal Agen Jaarlingen 

Marc Gielen 1

Afgelopen weekend was het tijd voor de tweede Internationale vlucht. Dit keer was de lossing in Agen. Op vrijdagochtend om 7 uur mochten de duiven vertrekken richting het thuisfront. De wind kwam uit het NW en draaide later naar West en het laatste stukje WZW. De verwachtingen waren dat de duiven een mooie snelheid zouden halen. Dat viel dan toch wat tegen. In Nederland werd de 1.200 mpm niet gehaald. Het verloop was verder prima. Verderop in Nederland viel het niet mee om een duif in de avond te pakken. Op veel plaatsen lukte dat dan ook niet. Bij de jaarlingen ging de overwinning naar onze sympathieke lezer en goede duivenliefhebber, Marc Gielen uit Maasbree. Zijn weekend kreeg een geweldige boost toen tegen 8 uur zijn eerste Agen-duif arriveerde. Zijn Beau bleek later de Nationale Winnaar te zijn van het jaarlingen-concours tegen 5.483 duiven. Marc pakte niet veel later ook nog de  9e nationaal en draaide 50% van zijn Agen-jaarlingen in de prijzen.

 

De winnende liefhebber

De eigenaar van de snelste jaarling van Agen is Marc Gielen uit Maasbree. Deze 50-jarige marathonduivenliefhebber staat sinds 4 jaar voor de klas als Docent Logistiek op een MBO-opleiding. Hiervoor heeft hij 25 jaar in de logistiek gewerkt. Hij leert zijn leerlingen het vak uit de praktijk!

Marc vertelt over zijn start als duivenliefhebber: ‘Als kleine jongen ging ik vaak met mijn vader mee naar mijn opa. Daar speelden zij samen onder de naam P. Gielen & Zoon. Nadat mijn opa niet meer in staat was om de duiven te verzorgen heeft mijn vader daar nog enkele jaren met duiven gespeeld. Ik kwam dus daar veel op de hokken en heb er ook een tijdje de duiven gehouden. Toen mijn vader op ons woonadres zelf een hok plaatste heeft hij daar nog een tijdje onder de oude naam met opa gespeeld. Na het overlijden van mijn opa in 1983 zijn wij samen onder de naam A. Gielen & Zoon gaan spelen, metname op de eendaagse vluchten. Daar kwamen wij het beste tot ons recht op de zwaardere midfond en dagfondvluchten. In 1995 zijn we langzaam over gegaan op de middaglossing. In 2000 ben ik voor mijn eigen begonnen en in 2007 verhuisd naar mijn huidige woonadres in Maasbree.  Mijn vader speelt nog steeds zelfstandig in Baarlo.

Mijn duivenbestand bestaat voornamelijk uit duiven van mijn vrienden Jo Lardenoye en Stéphane Depasse, die samen in België spelen onder de naam Depasse-Lardenoye (Van der Wegen, Gebr. Kuijpers en Aarden). Daarnaast heb ik duiven van Jan Corstjens uit Thorn, een super duivin van Busscher-Albertz uit hun Nationale Asduif 711 en sinds enkele jaren duiven van Geert Tiemes uit Didam (Jellema) en A. Saarloos & Zoon (Noël Peiren).

Mijn hokbestand bestaat uit twee hokken. Hok 1 is een stenen hok en bestaat uit 2 afdelingen voor de vastzitters en 2 afdelingen voor de jongen. Op het houten hok zijn 6 afdelingen waar ik op dit moment 4 afdelingen gebruik voor het nestspel en de 2 andere afdelingen worden vaak voor de 3e ronde jongen gebruikt en 1 afdeling waar laatjes uit mijn beste duiven na het seizoen meestal geplaatst worden. Niet om te spelen maar om uit te groeien.

 

Marc Gielen 2

De winnende duif

Mijn winnende duif, Beau, genoemd naar zijn dochter, is vertrokken op een papjong van 3-4 dagen oud en 10 dagen voor inzetten nog op een vlucht van 390 km gespeeld. Het was voor alle jaarlingen de vuurdoop.

De vader van Beau komt van Geert Tiemes. Deze doffer herbergt de basisduiven van Jelle Jellema. Deze doffer is ook de vader van de 9e nationaal Agen jaarlingen 2020. De moeder komt van Saarloos en zn van het soort van Noël Peiren. Ze is ook de moeder van de 9e nationaal Agen JL 2020 en de 11e nationaal Marseille 2019.

 

Het seizoen

Marc is het seizoen begonnen met 96 stuks en na Agen en Bordeaux zitten er nog 70. Diverse duiven aan de rovers verloren gegaan maar ook enkele duiven op de 1e 2 vluchten waaronder toch enkele zeer goede duiven. Daarnaast heeft Marc 30 kweekkoppels.

Marc vertelt over het seizoen: ‘Ik koppel mijn vliegduiven nooit in het voorjaar. Zij krijgen pas hun eerst nestje als zij de 1e grote vlucht hebben, dus een maand of 3 weken voor inzetten worden ze pas gekoppeld. Vanaf de eerste week zijn de duiven iedere week mee geweest, als het weer het toe laat, de mand in tot een 10 dagen voor de eerste vlucht met de afdeling. Daarna worden de duiven veel zelf weg gebracht.

De duiven krijgen de ruimengeling van Simons & Zn uit Ransdaal, het hele jaar door voor de kwekers, jongen en voor de vliegers. Deze laatste groep krijgen vanaf 250 km Versele Laga en zodra de zwaardere vluchten komen metname Energy en Koopman all-in one en snoepzaad. Qua bijproducten krijgen de duiven niet iets speciaals. Hier wordt zoveel mogelijk natuurlijk gewerkt met honing, jodium, biergist, thijmolie, Bonisol, antislijm, Bio Lugecol, Bio-Even, elektrolyten. Mijn vader heeft mij altijd geleerd: als je niet ziek bent ga je niet naar de dokter, dus ik kom enkel bij de dierenarts voor de entingen en verder alleen als het hoogst noodzakelijk is. Hier dus ook geen potjes op de schappen dus als ik het niet vertrouw ga ik naar Peter Boskamp. Ook voor het seizoen geen onderzoek of controle. Ik zie zelf wel of een duif zich goed voelt of niet, de uitstraling en zondagspak is een vereiste om te kunnen presteren. Zoveel te meer dat je doktert zoveel te zwakker de gezondheid wordt, is mijn mening. Daarom bij de natuurlijke basis blijven en krijgen de duiven hier zelfs niets tegen tricho. Die dat niet aan kan, zit hier niet op z’n plek.

De Beleving

Marc: ‘Voor mij is de duivensport een uitlaatklep, maar ik ben wel iemand die doelstellingen heeft en wil presteren. Ik eis namelijk altijd meer van mezelf daarin. Mijn kinderen kunnen mij wel eens helpen maar echt betrokken zijn zij ook niet. Mijn vrouw ook niet overigens … al hoewel zij wel met een bak koffie ’s ochtends erbij komt zitten als het lekker weer is. Mijn beste maatjes in de duivensport zijn toch wel Jo Lardenoye en Stéphane Depasse. Aan hun beiden heb ik veel te danken en dat zal ik ook nooit onder stoelen of banken steken. Samen met Jo heb ik wat duiven aangeschaft en daar kweekt hij dan uit voor mij en ook voor Stéphane. Vaak zit er in één van de koppels een duif van Stéphane en dan krijg ik daar ook weer iets van. Maar andersom kunnen zij ook van mij krijgen wat ze graag willen. Met Jo heb ik meerdere keren per week contact en hij is echt voor mij wel mijn nestor. Daarnaast niet te vergeten mijn maatje Wim Gielen uit Breda, trotse winnaar van Nationaal St. Vincent vorige week. Deze geweldige kloot is voor mij ook een enorme inspiratie, zo knap wat hij in 5 jaar tijd allemaal gepresteerd heeft. Velen vragen of wij broers zijn en dan zeggen wij maar ja. Maar dat is niet zo maar het voelt wel zo.

Zeker mag ik niet vergeten mijn eigen vader Ton Gielen. Wij hebben heel veel op sportief gebied samen gedaan en ook de duivensport beleven wij veel samen. Wij kweken samen, delen het beste met elkaar en alles voornamelijk met mijn basisbestand. Ik ben dan ook altijd super blij als hij weer goed pakt.

Voor mij is het mooie aan de duivensport dat ik er mijn rust in kan vinden, lekker tussen de duiven in het hok. Daarnaast ben ik ook iemand die doelen heeft en van het ’s avonds een duif thuis zien komen of in het donker of in de vroege ochtend een geweldige kik geeft. Jarenlang heb ik op het hoogste niveau topsport bedreven en de concentratie en adrenaline die door mijn lichaam giert is iets wat mij altijd blijft trekken is iets wat mij altijd blijft trekken dus.

 

Marc Gielen 3 

 

De overwinning

Marc vertelt dit over zijn beleving omtrent zijn Agen-overwinning en andere kopduiven: ‘Ik had mijn duivinnen zo ingekorfd zoals ze ook 2 weken daarvoor van Melun waren gekomen, vlot en snel achter elkaar. De weersverwachtingen had ik goed in de gaten gehouden en de westenwind kon wel eens in het voordeel zijn. Toen op vrijdag in de late middag de eerste duiven in Noord-Frankrijk en België gemeld waren zag je toch dat veel duiven aan de westkant zaten. Om 18.58 uur net onder Maastricht de eerste Nederlandse melding was voor mij duidelijk dat ik vóór 20.00 uur moest draaien om hem alvast te verslaan. Ik heb het grasveld daarna helemaal plat gelopen want had hoge verwachtingen en als ik dan om 19.56 uur een duif zie komen gaat het wekkertje toch wel even wat sneller tikken. Maar ja mijn jonge duiven waren nog lang niet allemaal thuis sinds ik ze om 15 uur had los gelaten. De duif die naderde durfde niet naar beneden te komen en na 4 extra rondes viel ze op het hok om vervolgens snel op de antenne te springen, piep 19.58.48, yes een van mijn favoriete jaarling duivinnen. Snel melden bij Karina Paulssen en snel even een jong onder schuiven. In de tussentijd kwamen er wat jonge duiven terug en kwamen er diverse berichten binnen. Terwijl ik weer aandachtig maar genietend met een hartslag in mijn keel aan het turen in de lucht was kwam er weer eentje. Is het er eentje van Agen of een jonge duif? Maar toen ook deze duif dichterbij kwam zag ik dat het er eentje van Agen was. Verdraaid ook zij gaat een paar keer rond maar gelukkig niet te lang. Ook zij was van het dak snel op de antenne en werd 15 minuten later geconstateerd als haar hokgenote. Warempel de 19-1080918 en 917, 2 zusjes, nestzusjes schoot het door mijn hoofd. Hoe vet is dat?

 

Marc Gielen 4 

 

Ik kreeg nog niet eens de tijd om te melden en moest een andere telefoon pakken want ik werd overstelpt met reacties vanwege mijn 1e duif die schijnbaar op nummer 1 op de meldingslijst prijkte. Toen mijn 2e duif als 8e vermeld stond en nummer 1 bleef staan wist ik wel dat ik Limburg op de knietjes had, maar ja toen begon het spel der zenuwen, echt tergend langzaam je op de proef stellen. Tegen 21.10 uur viel mijn droom in duigen, er was een snellere melding, en gelijk daarna nog eentje dus nummer 3 was het voorlopig. Een flinke vloek, een teleurstelling, maar ook de druk was ineens weg. Al bellende met mijn vader hadden wij het over een verlate melding of foutieve melding want ik stond weer op 2, raar maar waar. Maar na een tijdje stond ik op de ZLU meldingslijst weer als nummer 1, alleen bij ifcinfo stond ik nog steeds op 2! Al snel kreeg ik her en der berichten dat het om een foutieve melding ging en de duif een uur later moest staan, pffff toen werd het pas echt spannend. Het rekenen kon beginnen, neutralisatietijd erbij, omrekenen naar de afstand en ja toen het donker was en de neutralisatietijd begonnen was kwam langzaam het besef dat het toch wel heel raar moest lopen als het niet zou lukken.

In de tussentijd kwamen 4 van de16 jaarlingen en  3 van de 13 2-jaarse thuis. De volgende ochtend om 06.14 uur mijn 1e getekende 2-jaarse zwaar gewond als 1e thuis en om 08.00 uur 9 van de 16 jaarlingen thuis en om 08.10 uur 8 van de 13 2-jaarse.

 

Tot Slot

Tot slot wil ik wel kwijt dat dit voor mij een heel speciaal jaar is. Het corona heeft mijn 50e verjaardag in het niet gedompeld. Daarom heb ik samen met mijn dochter Beau een loterij gehouden en 5x 2 jonge duiven verloot onder ruim 340 liefhebbers die mee wilden loten. Gewoon omdat het kan en omdat ik het leuk vond om op die wijze iets te vieren en te doen. Ja en als je dan nu een 1e en 9e Nationaal vliegt met 2 nestzusjes en ook nog een 33e Nationaal bij de oude duiven dan is dat misschien wel een dank voor mijn geste om anderen te willen helpen.

 

 Marc Gielen 5

Verder wil ik graag vertellen dat ik het initiatief van marathonduivenjournaal wel heel erg leuk vind. Het is ongedwongen, niets commercieels maar vanuit het hart en dat siert de mens, maar ook de sport.

Marc, ik dank je, eerst voor het compliment en zeker ook voor je mooie verhaal! Daarnaast wil ik nogmaals van harte feliciteren met deze fantastische overwinning en je mooie uitslagen.

 

 


« terug

Hier had uw banner kunnen staan!!!

Bonnenverkoop

Duivenvlucht

NPO Veenendaal

Duivenshop.nl

Derby Arona

Duiven producten

Who Dares Wins

Derby Bursa 16

Corabia winter 2020

Algarve Great Derby

Derby Arona 2021

PDF-Reader
Om de pdf-documenten te lezen heeft u Adobe Reader nodig. Deze kunt u hier gratis downloaden.

Hokpresentaties
Links
IPC BV - Intern..

Pagina geladen in 0.009 seconden.