2021 IPC BV - International Pigeon Company

Locatie: IPC BV » Nieuwsberichten archief

Harrie Kalter, 1e Int Pau

24 augustus 2020 

Harrie Kalter, IJsselmuiden, wint Internationaal Pau 

 

 Harrie Kalter, 1e Int Pau 1

 

Het is halverwege juli en normaal gesproken zitten we al aan onze vijfde ZLU-vlucht. Iedereen weet dat het in 2020 allemaal anders is. We mogen blij zijn dat we nog een ingekort en uitgesteld marathonseizoen hebben. Dat zijn we ook. Afgelopen weekend was de start van het ZLU-programma. We begonnen met de vlucht waar we traditioneel mee starten … Pau. De duiven werden zaterdagochtend om 7.15 uur gelost met in het begin een NW wind. Later draaide de wind naar West en zelfs een stukje Zuidwest. In Nederland vielen zaterdagavond vijf duiven, waarvan er vier in Sluis moesten zijn bij Martin de Poorter. In de nacht kwam daar een duif bij van Frank Zwiers. In de vroege ochtend ging het al snel weer los met een duif van Jeroen van Heumen uit Oss. In het werkgebied van de Fondunie 2000 viel de eerste duif in IJsselmuiden bij Harrie Kalter. Hij was niet alleen de winnaar bij Fondunie 2000, maar ook nationaal en internationaal … een geweldige prestatie !!!

 

Pau ZLU

De nationale winnares is eveneens de Internationale winnares. Deze eer komt toe aan ‘Kaysha’ van Harrie Kalter uit IJsselmuiden. Hij klokte zijn winnende duivin om 6.14 uur op een afstand van 1.131 km. De winnende snelheid komt hierbij op 1.150 mpm. Dit was 19 mpm sneller dan de nummer twee. Dit was onze kanjer Jeroen van Heumen uit Oss. Het brons op Pau was voor Walter Verheij uit Hendrik Ido Ambacht. De Top 10:

1. Harrie Kalter, IJsselmuiden

2. Jeroen van Heumen, Oss

3. Walter Verheij, HI Ambacht

4. A. Saarloos en zn, Klaaswaal

5. Frank Zwiers, Terheijden

6. J.J. Duinkerke, Wemeldinge

7. Jelle Jellema, Nijverdal

8. Tim Hage, Woerden

9. Kees Droog, Andijk

10. Martin de Poorter, Sluis

Martin de Poorter had in de avond 4 van de 5 gemelde duiven geklokt. Een bijzondere prestatie van deze sympathieke melker. Deze duiven staan alle vier binnen de eerste 40 nationaal. Joop Duinkerke had 2 duiven mee en beiden zaten in de prijzen. De Internationale winnaar Harrie Kalter had 27 duiven mee en tweederde van zijn duiven zaten in de prijzen. Frank Hage uit Woerden had 7 prijzen met zijn 10 Pau-duiven. Hij begint op plaats 23. Mike Peereboom uit Amstelveen had 7 van de 8 duiven in de prijzen. Zijn mooie uitslag begon met de plaatsen 48, 66 en 96. Chris Paauwe uit Kruiningen had 10 prijzen en 15 duiven mee. Hij begint op de 56e plaats.

 

De winnende liefhebber

De winnaar van Pau is de 60-jarige Harrie Kalter uit IJsselmuiden. Hij was glastuinbouwer van beroep en teelde de groente komkommer. Een toepasselijke groente voor een duivenliefhebber. Hij heeft een aantal jaren terug, in 2016, het bedrijf verkocht wat hij samen met zijn broers had. Nadien is hij verhuisd naar zijn huidige adres … aan dezelfde straat.

Harrie is opgegroeid tussen de duiven. Zowel zijn vader Willem als andere familieleden waren duivenliefhebber. Als 8 jarige jongen is hij al gestart met het houden van duiven … met hulp van zijn vader.

Vanaf 1980 is Harrie gaan bouwen aan een sterke duivenstam. Dit waren in die jaren duiven van het Aarden-soort, Familie De Weert, Jac. Wolff, Stichelbaut en Smet-Mathijs. Veel van deze duiven kwamen via Herman Spekenbrink uit Enter en plaatsgenoot Wielink.

De duiven hebben de beschikking over een zolderhok van 10 bij 7 meter. Hierin zitten 4 afdelingen voor de vliegers, 2 voor de jonge duiven (afdelingen met rennen) en een afdeling voor de kwekers. Een hok met een lekker klimaat, mede dankzij een laag erwtenstro op de vloer.

 

 

Het seizoen

Harrie is zijn seizoen gestart met 120 vliegduiven. Dit betreft oude duiven, jaarlingen en laatjes van 2019. Daarnaast heeft de beschikking over 25 kweekkoppels.

In maart zijn de vliegers gekoppeld. Ze hebben tweemaal overgebroed. Op het 3e legsel zijn de Pau-duiven ingemand toen de eieren 12 dagen bebroed waren. Ze hebben dus nog geen jongen gehad. Op Agen en Barcelona komen de duiven voor het eerst op een jong. Daarna begint de cyclus weer opnieuw. Harrie speelt het liefst hele koppels op een vlucht.

De duiven zijn goed ingevlogen. In totaal hebben ze 2.000 tot 2.500 km gehad met alleen vluchten met één nacht mand … vitesse- en midfondvluchten. Tussen de vluchten door worden de duiven gelapt om ritme en motivatie te houden. Trainen om het huis is in de opbouw van het seizoen verplicht en wordt uiteindelijk vrijwillig. De duiven pakken zelf de trainingsmomenten die ze nodig vinden. Jaarlingen krijgen geen marathonvlucht. Ze worden opgeleid op de dagfond.

Sinds dit jaar krijgen de duiven voer van Vanrobaeys. Daarnaast krijgen de duiven snoepzaad en pinda’s.

Medisch gezien krijgen de duiven zo min mogelijk, maar wel het noodzakelijke. Ze worden geënt voor paramixo en paratyfus. Ze krijgen een geelpil en een geelkuur en een wormpil als het nodig mocht zijn. Verder het liefst niets meer.

 

Harrie Kalter, 1e Int Pau 2 

De winnende duif

De winnende topper is een duivin. Het is ‘878’ van 2018. Haar naam is ‘Kaysha’ … naar zijn 5-jarige kleindochter die in Ghana woont. Zij is ingemand op eieren van 12 dagen. Pau was haar eerste marathonvlucht. In 2019 is zij driemaal meegeweest op een eendaagse fondvlucht. De vader van deze kanjer komt uit ‘de Barça 621’, gespeeld door de Gebr. Jacobs uit Nes a/d Amstel. Hij won voor hen o.a. de 9e nationaal Perpignan en de 15e nationaal Barcelona. Deze doffer is gekweekt door Gerrit Veerman … uit zijn wereldberoemde ‘Betuwekoppel’. Oma van vaderskant is ‘Zus Barry’.  ‘Barry’ zelf won bij de Gebr. Jacobs 5 prijzen bij de eerste 100 nationaal en daarnaast nog 9 prijzen. De moeder van ‘Kaysha’ komt uit ‘Icarus’ van Arjan Beens en ‘Christy’ van Mark van den Berg. ‘Icarus’ is een goede kweker en komt uit ‘Snelle Jelle’ en ‘Miss Gijsje’ van Arjan. ‘Snelle Jelle’ won o.a. de 2e nationaal Perpignan en ‘Miss Gijsje’ won o.a. 6e NU Brive en 7e nationaal Cahors. ‘Christy’ van Mark van den Berg won o.a. de 1e NPO Orange en de 27e nationaal St. Vincent.

 

Huidige stam

Op de stam die Harrie heeft opgebouwd in de jaren ’80, is hij door gaan bouwen met duiven van:

Mark van den Berg uit IJsselmuiden (broer “Olympic Zara”, dochter “Anna”, halfzus “Christy”, Lieke”)

15 rechtstreekse Nico Volkens, onder meer uit de toppers: ‘Red Terror x Callas‘, ‘Fighter x Callas‘, ‘Le Marchand‘ ‘The Don‘ en een volle broer van “The Don” Peter Bruinenberg uit Steenwijk uit “Jolijn” en uit de stamvader de “097″ (uit 100 x 10). De Bruinenberg duiven kwamen ook via Jan van Straten uit Utrecht, o.a. (broer “Aurillac”) Verweij-de Haan Mijdrecht, hier zaten zoon “Red Rose” en kinderen uit “Milos”, “Messi”, “Iniesta”, ‘Superkweker Stet’ (zoon Betuwekoppel van Gerrit Veerman), “Barry”, “Ballotelli” bij. Jaap Mazee uit Ens uit de 3e Nat. St. Vincent Gebr. Jacobs uit Nes aan de Amstel, kinderen van de ‘Barca 621’ (Zoon Betuwekoppel van Gerrit Veerman), via Verwey-de Haan. Jellema-duiven via Arjan Beens Genemuiden en Jan Morsink uit Marle. Nico de Fouw uit Bant 2 zussen en 2 kinderen van de fameuze “Vale Barca” 1e Asduif Barcelona 3 jaar ZLU. Jan Schreurs uit Nieuw-Vennep, de topduivin “‘t Rooitje”

Recentelijk aanwinsten komen van o.a. Coen en Marc van Haarlem uit Terborg en Marlon Kok uit Ransdorp. Dennis Borkent uit Rijssen uit de “Blauwe Monty”

 

Vluchten tot half augustus

Het seizoen loopt dit jaar twee weken langer door. Hoe ga je de duiven goed houden tot half augustus? Harrie: ‘De duiven zijn verduisterd tot aan een maand voor de eerste marathonvlucht. Daarnaast licht ik vanaf de langste dag altijd bij van 5 tot 8 in de ochtend en in de avond 7 tot 11 uur. In het voorjaar heb ik de vliegduiven niet op jongen laten komen. Nu op Agen en Barcelona en na Pau komen ze op de eerste jongen. Ik denk dat ik de jongen hier en daar wat verjong en waarschijnlijk de betere doffers en duivinnen alleen op een jong laat zitten de laatste dagen, zodat de duivinnen niet opnieuw gaan leggen en ze gemotiveerd op dat jong ingemand kunnen worden.’

 

De Beleving

Harrie beleeft de duivensport met heel veel plezier en met de nodige ontspanning. Niets moet … alles mag. Hij krijgt hulp van zijn vrouw Renée als het nodig mocht zijn. De kinderen van hen zijn het huis al uit. Met plaatsgenoot Mark van den Berg (winnaar van twee afdelingsvluchten de laatste weekenden … midfond en Bourges in Afdeling 8) doet Harrie veel dingen samen en heeft Harrie een gezamenlijk kweekhok met marathonduiven.

Het mooie van onze hobby vind Harrie de aankomsten van de duiven … vooral als ze vroeg zijn. Daarnaast geniet hij ook van de verzorging en de contacten met collega duivenmelkers.

 

Tot Slot

Harrie over de aankomst van de duif: ‘Ik zag haar aankomen uit het zuid zuidoosten. Zij viel op de goot boven de klep waar nog een jaarling van Bourges moest komen. Precies aan de andere kant van het hok. Ik dacht eerst dat het die jaarling was. Toen ik dichterbij kwam zag ik dat het één van de Pau duiven was. Dat is een vroege dacht ik gelijk. Dat ze de 1e Internationaal had gewonnen, kwam ik later pas achter. Het werd een fantastische dag met de Internationale overwinning. Een doelstelling die ik graag wilde halen. Geweldig!’

Harrie, nogmaals gefeliciteerd met deze geweldige overwinning en bedankt voor de medewerking

 

 « terug

Hier had uw banner kunnen staan!!!

Bonnenverkoop

Duivenvlucht

NPO Veenendaal

Duivenshop.nl

Corabia winter 2020

Algarve Great Derby

Derby Arona 2021

Algarve Golden Race

PDF-Reader
Om de pdf-documenten te lezen heeft u Adobe Reader nodig. Deze kunt u hier gratis downloaden.

Hokpresentaties
Links
IPC BV - Intern..

Pagina geladen in 0.009 seconden.