2021 IPC BV - International Pigeon Company

Locatie: IPC BV » Nieuwsberichten archief

Rekker Westra

2 juni 2020 

 Comb. Rekker-Westra, Berlikum, Dé Toppers uit Friesland

 

Rekker Westra 1 

 

De laatste seizoenen is de Comb. Rekker-Westra hét tophok van Friesland. Met topuitslagen van 100% prijs tot sectorale overwinningen bestormen ze de uitslagen. Je kunt niet zeggen dat ze geen concurrentie hebben, want die is er genoeg uit o.a. Balk, Bant, Oosterwolde en Staphorst. Deze man-vrouw combinatie hebben de laatste jaren dan ook een geweldige stam opgebouwd rondom de inmiddels wereldberoemde Zanzibar en Roos. Daarbij zijn deze toppers ook nog eens bijzonder sympathiek. Meer dan genoeg redenen om ze in Het Marathonduivenjournaal in het zonnetje te zetten in de vorm van een reportage.

 

De liefhebbers

Dit verslag gaat over de Combinatie Rekker-Westra, bestaande uit Auke Rekker (36) en Marijke Westra (32) wonende te Berltsum in Fryslân. In dit landelijke dorp zijn beide liefhebbers geboren en getogen. Ze wonen samen met hun 3 kinderen Roos (9), Demy (7) en Yara (1). Auke werkt in de groenvoorziening bij de Gemeente de Waadhoeke en Marijke is begeleider van kinderen met gedragsproblematiek en licht verstandelijke beperking.

We nemen een stap terug in de tijd  … Als klein jongetje is Auke begonnen met het houden van een paar duifjes. Begonnen met 2 sierduiven gekocht van de markt. Na een tijdje is hij overgestapt op postduiven en hier is de interesse en hobby ontstaan. Auke is in 1995 lid geworden van PV Franeker en is zoals de meesten begonnen op de vitesse-vluchten. Toen hij Marijke leerde kennen heeft hij haar ook ‘besmet’ met deze hobby. Samen hebben ze besloten om verder te gaan onder de naam Comb. Rekker-Westra. Toen de kinderen kwamen bleek de het korte programma te druk en om meer rust te creëren zijn ze overgestapt op de overnacht in 2010.

De allereerste overnachtduiven werden aangekocht van de levende legende Jan Ernest uit Steenbergen. Jan Ernest heeft zelf meerdere teletekst uitslagen gevlogen met zijn bekende 447! Later kwamen daar nog wat duiven bij van Sjaak Buwalda uit Nije Mirdum. Sjaak heeft zelf ook goed gevlogen onder meer met zijn Melinda en Doutzen. Na goede selectie zijn de duiven verder uitgebreid met duiven van Jelle Jellema.

 

 

De hokken

Op dit moment hebben Auke en Marijke 14 meter hok tot hun beschikking. In 2018 hebben ze een nieuw hok laten bouwen (Martin van Zon hok) van 8 bij 5 meter. Dit hok is verdeeld in 4 afdelingen met alleen een ren ervoor. In dit hok zitten de kwekers, jongen, jaarlingen en 2 jaarse duiven. Het ouden duivenhok is blijven staan, omdat daar alle goede prestaties op zijn gevlogen. Dit hok is 6 bij 2 meter en is verdeeld in 2 afdelingen met hal ertussen. Het hok heeft aan de zijkant en voorkant een ren (elke afdeling 1 ren). In dit hok zitten de oude vliegduiven. Het is de bedoeling dat dit oude hok ook nog wordt vervangen door een nieuw hok van 6 bij 5 meter. Het nieuwe hok heeft bewezen dat het goed is en dat de duiven er goed op vliegen. Het nieuwe hok heeft volledig ren ervoor langs en het dak is schuin met lichtplaten. Overdag zijn de deuren open en ‘s nachts zijn de deuren dicht. Het plafond is daarom dag en nacht open op advies van Martin van Zon.

 

Rekker Westra 2 Rekker Westra 3 

 Kampioenschap en topuitslagen

In 2011 vlogen wij onze eerste echte goede uitslag: 14e en 15e sector 4 met ‘Choco Prinses’. Zij is de oma Roos. In 2014 vlogen wij 2 goede uitslagen met onze ‘Roos’ en wel tweemaal de  1e NPO en 2e en 3e sector 4 als jaarling. Ze werd dat jaar ook beste jaarling op Bergerac.  In 2018 werden wij 1e  onaangewezen, 4e  aangewezen en 3e  generaal bij de NU. Ook hadden wij toen de 6e asduif met de 2016-1023555 (Rooie Jelle). In Afdeling Friesland’96 werden we 1e onaangewezen, 1e aangewezen en 1e duifkampioen moet de 2016-1023555 (Rooie Jelle). In sector 4 werden we 1e onaangewezen, 2e aangewezen en 1e duifkampioen met de 2016-1023555 (Rooie Jelle).

In 2019 werden we in Sector 4 2e onaangewezen, 1e aangewezen en 4e duifkampioen met de 2016-1023555 (rooie Jelle). In Afdeling Friesland’96 werden we 1e onaangewezen, 1e aangewezen en 1e duifkampioen met de 2016-1023555 (Rooie Jelle). In de NU werden we 2e onaangewezen, 1e aangewezen, 1e generaal en hadden wij de 4e asduif met de 2016-1023555 (Rooie Jelle) en waren we 1e in Zone 4 op Orange met ‘Miss Ameland’. 

De beste uitslag van dit jaar was op Cahors (1081km), dit was een loodzware vlucht met ’s avonds maar weinig duiven door. Wij spelen hier de 4e en 6e NPO en 8e en 11e in Sector 4 met ‘Lisa’ en ‘Kleine Yara’.

De mooiste uitslag van de laatste jaren is Perigueux in 2018. Wij spelen hier 1e en 3e sector 4, tevens 8e en 14e van heel Nederland tegen meer dan 13.000 duiven met NO wind en 36 graden. Deze vlucht winnen er 9 van de 10 duiven een nationale prijs.

Stamopbouw

Auke en Marijke vertellen over hun stam: ‘Onze stam is, zoals eerder al verteld, in het begin opgebouwd uit duiven van Jan Ernest en Sjaak Buwalda. Er werden wat duiven gekweekt en hier bleek een goede duivin bij te zitten … genaamd ‘Chocoprinses’. Ze is zo genoemd vanwege haar kleuren (wit met bruin). Chocoprinses’ vloog een 14e nat. Limoges tegen 3.923 duiven en een 15e nat. Montpellier tegen 1.821 duiven. Tevens tweemaal een eerste in het NIC. Helaas hebben we deze duif verspeeld. Dit is de reden dat er 3 late doffers uit deze duif naar het kweekhok verhuisden. Een van deze doffers is de vaalbonte ‘Zanzibar’. In 2013 hebben we deze duif gekoppeld aan een duif van Sjaak Buwalda. Deze duif was een dochter uit de ‘Melinda’ van Sjaak en deze kreeg de naam ‘Marijke’. Vernoemd naar de vrouw des huizes. Uit dit topkoppel (goed maal goed) werd ‘Roos’ geboren. Sindsdien is ‘Zanzibar’ de stamvader van de Rekker-Westra stam. ‘Roos’ is de dubbele afdelings-winnares. Ook de 2 broers van ‘Zanzibar’ kweken goed met verschillende duivinnen. Zo komt ‘Selina’ (8e en 12e nationaal St. Vincent) uit een volle broer van ‘Zanzibar’.

Wat de kweek betreft: ik koppel niet op stamboom. Ik kijk naar wat naar mijn mening goed is. Ik koppel dan goed maal goed op elkaar. Wel kijk ik naar de bouw van de duif, ik zet geen groot op groot maar klein iets groter. Echte grote duiven hebben we hier niet. Ik kijk hierbij wel naar de ogen. Ik koppel een geel oog aan een wit oog. Ik zet niet dezelfde ogen op elkaar. Dit komt niet altijd uit en dan kijk ik er verder niet meer na. Natuurlijk zit het stamkoppel weer bij elkaar maar ik heb ook wel inteelt. Ik koppel dan ‘Zanzibar’ op ‘Roos’ bijvoorbeeld.

Op dit moment hebben wij zo’n 25 koppels kweekduiven. Sommige koppels worden gebruikt als voedsterkoppels, om zo uit de allerbeste duiven meerdere jongen te kunnen halen.

De kweekstam bestaat natuurlijk niet alleen uit deze toppers. Zo hebben Auke en Marijke dit jaar zo’n 90 vliegduiven zitten om mee te starten. Die natuurlijk allemaal weer uit deze kweekkoppels komen.’

 

 Rekker Westra 4

De beste duiven

Onze beste duif is natuurlijk Roos, zij won in 2014 als jaarling 2x een 1e NPO. Maar wij hebben dankzij Roos meerdere toppers op ons hok zitten. Waaronder:

– ‘Klein Goud’: Deze duivin van 2016 won o.a. de 3e nationaal Perigueux, 4e nationaal Dax en 12e nationaal Limoges. Ze was in 2018 3e Beste Marathonduif van Nederland. Haar vader is ook de vader van ‘Janneke’, die de 9e nationaal Cahors 2014 won. In deze goede kweekdoffer zit onder meer het bloed van de duiven van Jan Ernest. De moeder van ‘Klein Goud’ is ook moeder van de 9e nationaal Cahors 2017 en de 40e nationaal Bergerac 2018. Zij komt uit ‘Zoon Simson’,  1e Duifkampioen Noordelijke Unie en een dochter van ‘Zwart Goud’ met ‘Doutzen’ (1e nationaal Ruffec 2006).

Rekker Westra 5 

 

– ’ Lisa’: Deze duivin van 2016 won onder meer de 1e Limoges van Afdeling Friesland in 2018. Verder won ze de 8e nationaal Cahors en de 22e nationaal Limoges. Haar vader is een zoon van ‘Dopke’ van Auke Heidstra. Deze duivin was de 1e Asduif van de Noordelijke Unie (afdelingen 7 t/m 11). De moeder van ‘Lisa’ is een zoon van ‘Barto 799’. Deze doffer won 7 prijzen binnen de eerste 65 van Afdeling Friesland en als kers op de taart de 192e nationaal Barcelona (1e NIC van Drachten).

– ‘Little Princes’: Deze duivin van 2015 won onder meer de 24e nationaal Dax. Zij is een volle zus van ‘Roos’.  Helaas is zij op één van de marathonvluchten verspeeld. Haar vader is stamvader ‘Zanzibar’.  Deze doffer kwam op de kweek, omdat zijn moeder ‘Chocoprincess’ was verspeeld. Lees nog even het begin van het hoofdstuk Stamopbouw over de ouders van ‘Roos’ en ‘Little Princess’.

 


« terug

Hier had uw banner kunnen staan!!!

Bonnenverkoop

Duivenvlucht

NPO Veenendaal

Duivenshop.nl

Corabia winter 2020

Algarve Great Derby

Derby Arona 2021

Algarve Golden Race

PDF-Reader
Om de pdf-documenten te lezen heeft u Adobe Reader nodig. Deze kunt u hier gratis downloaden.

Hokpresentaties
Links
IPC BV - Intern..

Pagina geladen in 0.010 seconden.