2020 IPC BV - International Pigeon Company

Locatie: IPC BV » Nieuwsberichten archief

Antony van Dijk, Honselersdijk

11 februari 2020 

Antony van Dijk, Honselersdijk, Onaang. Kampioen ZLU-vluchten SNZH

Antony-van-Dijk-Olinka-en-Koos-Bronswijk-e1580554192753.jpg

 

Een aantal jaren terug viel mij de naam A.W.M. van Dijk uit Honselersdijk op. Hij won een aantal jaren achtereen een kopprijs op Barcelona en liet zich ook op de andere ZLU-vluchten zien. Daar moet ik eens heen, dacht ik. Afgelopen seizoen stond zijn naam op elke ZLU-vlucht op een mooie plek in de ZLU-uitslag. Ook zijn enthousiaste bijdragen op Facebook samen met zijn dochter Olinka waren erg leuk en straalden plezier uit. Zoals u als lezer de laatste jaren wel hebt gemerkt op Het Marathonduivenjournaal is dat voor mij de basis voor onze hobby: Plezier! Antony kwam door dit enthousiasme in combinatie met mooie prestaties ergens in de top van mijn lijstje te staan om samen een verslag te maken. Dat gaat u de komende weken op ons internetmagazine lezen. Veel leesplezier …

De liefhebber

Antony van Dijk (47 jaar) uit Honselersdijk is in het dagelijks leven actief als ‘stuurman’ van een productieploeg in de tuinbouw. Antony komt uit een echte duivenfamilie. Om te beginnen was zijn vader samen met zijn moeder een actief duivenmelkersduo. Moeder van Dijk: ‘Antony’s vader had altijd al hulp van zijn neef Koos Bronswijk (Koos is nu de steun en toeverlaat van Antony). Na het overlijden van mijn man, ben ik de duiven blijven houden met hulp van Koos. Ook tijdens zijn periode van ziekte deed ik dat al.’ Pa van Dijk won bijna alles wat er te winnen was in die jaren. Hij werd o.a. Kampioen van de competitie WHZB en had de Beste Midfondduif van Nederland. In de familie zitten nog meer duivenliefhebbers. De inmiddels al overleden Jan Bronswijk van de voormalige Barcelona-winnaars De Lupino’s is een bekende in marathonduivenland. Theo van Ruyven is een neef van Antony en zit ook in deze combinatie, die sinds jaren Loek Gardien RBBG heet. Antony: ‘Deze mannen zijn zwaar onderschat. Ze hadden een sterk hok met duiven. Een jaar voor de Barcelona-overwinning hadden ze ook al kopduiven op deze vlucht. Ze gaven een verkeerd beeld af (Lucky Winners) door na de 1e nationaal Barcelona feest te gaan vieren, terwijl de duiven erna ook heel goed kwamen, maar niet meer werden geklokt. Erg jammer … hierdoor ontvingen ze (en hun stam duiven) niet de eer die ze verdienden. Ze deden zichzelf enorm tekort.’

 Niets van de duivensport weten

Antony moest niets van de duivensport van zijn vader en moeder. Antony: ‘Stofjasje aan en stil zijn, want de duiven komen er aan … dat was niet wat ik wilde. Wat een ellende was dat!’ Hoe is hij dan uiteindelijk toch begonnen? Antony: ‘Het begon in 1999 dat ik een deel van mijn erf beschikbaar stelde om een hokje met ren te plaatsen voor de weduwduivinnen van mijn vader. Later kwamen er ook kwekers te zitten van de Lupino’s, waaronder de vader van de Barcelona-winnaar (deze ging na de Barcelona-overwinning gelijk terug). Mijn vader nam me in de winter van 1999-2000 mee naar een verkoop voor marathonduiven. Hij was inmiddels overgeschakeld op deze discipline.

In 2001 overleed vader Van Dijk. Op een dag in dat jaar dacht ik: Laat ik maar eens beginnen met vluchten spelen … maar dan wel op de grote fond. Ik had wat duiven van mijn moeder, van de Lupino’s en wat andere krijgertjes. In de eerste jaren werd er aan een stuk of vier NPO-vluchten mee gedaan en aan stuk of drie ZLU- vluchten. De eerste keer dat we aan de kop zaten, was op Mont de Marsan, waar we een 2e nationaal op vlogen. Dit was na wat jaren met alleen maar inkorven en er onderdoor gaan. Na Mont de Marsan was het ijs gebroken. Vanaf 2011 wordt er alleen aan alle ZLU vluchten meegedaan en af en toe nog enkele keer op St. Vincent NPO. Ik was in de beginjaren een leuke jongen. Ik deed mee met zo’n 20 duiven en raakte geen papier. Ik dacht dus: stoppen of goede duiven halen …

De Oude Vertelman

Op een verkoop van Cees van der Poel wilde ik ‘Brassie’ afkomstig van de Gebr. Bras kopen. Die ging te duur en verhuisde naar Ronald Geerdink. Door die verkoop kwam ik wel in contact met de Gebr. Bras. Er ontstond een goede band met hen. In de jaren erna zijn er tientallen duiven van deze mannen naar Honselersdijk gehaald.

In 2004 was de Totale Verkoop van Vertelman uit Bovenkarspel. Op die verkoop kocht ik een oude doffer van 1992. Niemand wilde dit oudje hebben. Het was voor mij de enige duif die betaalbaar was. Met deze duif heb ik nog 5 jaar kunnen kweken. In 2006 won ik de eerste prijzen met deze duiven. De Vertelman-doffer liep als een rode draad door deze prijswinnaars. In 2011 vloog ik de 3e nationaal en de 3e internationaal Barcelona maar ook de 4e nationaal en 1e nationaal Narbonne. In deze duiven vloeiden het Oude Vertelman-bloed en daarom is besloten om alle kinderen op het kweekhok te plaatsen. Deze duiven deden het achteraf erg goed in kruisingen met onder andere de Bras duiven. Dit is mijn grote geluk geweest. Het is de basis van mijn huidige stam geworden. Uiteindelijk kwamen uit de kinderen van de Vertelman-doffer veel toppers. ’

 

 

De ZLU-vluchten in 2019

20e nationaal Pau tegen 3.785 duiven

27e nationaal Agen ZLU tegen 5.214 duiven

43e nationaal Barcelona tegen 4.129 duiven

12e nationaal St. Vincent tegen 2.696 duiven

157e nationaal Marseille

217e nationaal Narbonne

123e en 168e nationaal Perpignan

Met deze serie werd Antony 1e Onaangewezen Kampioen ZLU-vluchten van de sterke fondclub SNZH (Noord en Zuid Holland)

 

De stam en de hokken

Op het erf van Antony en zijn gezin staan 3 losse hokken van in totaal zo’n 20 tot 25 meter. Niet alle afdelingen zijn bezet, maar er is in ieder geval ruimte in overvloed. Twee hokken zijn overgenomen van Klaas Krom, die stopte. Het mooie hok van 15 meter met vloerverwarming heeft Antony bij Klaas laten staan. Terwijl iedereen hem adviseerde dat hok te nemen. En de twee gewone hokjes heeft Antony mee genomen. Daar pakte Klaas al zijn vroege duiven op. Antony ging daar vrolijk mee verder en won op deze hokken menig ZLU-trofee !!!

De stam is opgebouwd rondom de Vertelman-doffer van 1992. In eerste instantie zijn de Van der Wegens (via Leen van den Ende), duiven van Klaas Krom (uit de beste van Cas van der Graaff uit o.a. zijn ‘Zeeuws Meisje’) en de duiven van de Gebr. Bras uit Dordrecht tegen hem en zijn kinderen gezet. In de ‘Oude Vertelman’ zat ook ‘Het Zeeuws Meisje’ van Cas van der Graaff. Dat kwam zo bewust mooi samen. De laatste jaren zijn daar duiven van Albert Poulisse, Marco Houtekamer en Busscher-Albertz (Jo en Wilma) bij gekomen.

In het kweekhok zitten zo’n 20 koppels. Of de doffer of de duivin is een kind of een ingeteelde duif van de ‘Oude Vertelman’. De ander is van één van de eerder genoemde liefhebbers.

De kinderen van de ‘Oude Vertelman’ worden ieder jaar ingeteeld. Dat gebeurt ook met andere toppers. De meesten van deze duiven worden ook gespeeld. Die overblijven gaan vrij snel de kweek op. Naast intelen worden met de kinderen van de ‘Oude Vertelman’ en andere toppers ook lijnenteelt gedaan. Zo wordt er bewust aangerommeld.

 

Het vliegseizoen

Het vliegseizoen is in 2019 begonnen met 50 oude duiven en 170 jaarlingen. Dit laatste getal is heel veel. Normaal zijn het er 100 tot 120 minder. Dit komt omdat iemand een ronde bestelde jongen niet meenam, omdat de stamboom niet mooi genoeg was. Antony: ‘Ik zag daar niet zoveel problemen in, omdat ik jaarlijks 20 tot 40 jongen kwijt ben aan de roofvogel.’ De jaarlingen zijn wekelijks meegeweest en ze zijn een aantal keren ingemand in de Nishoek voor de vlucht Melun (met één nacht mand). Dit is dezelfde vlucht die ook in Hank ingemand kan worden. De jaarlingen zijn tot slot ingemand op Bergerac.  Andere jaren wordt er ook weleens gekozen voor Agen ZLU.

De duiven zitten een lange periodes in het jaar bij elkaar. Als er een fatsoenlijke winter is, worden de duiven in maart gescheiden. Ze worden dan eind mei weer gekoppeld. De duiven mogen dan 5 dagen broeden om daarna weer gescheiden te worden. In het marathonvliegseizoen worden de duiven op totaal weduwschap gespeeld. De oude duiven trainen veel bij huis, maar ook van huis. Met andere woorden … ze worden veel gespeeld. Om de duiven in het begin van het seizoen in conditie en in het ritme te krijgen worden ze weleens driemaal in de 8 dagen gespeeld. De jonge duiven worden in het geboortejaar niet gespeeld. Zij worden als jaarling ingespeeld en dat kost hen, door gebrek aan ervaring, moeite. Antony: ‘Ik maak er wandelaars van. Jongen worden niet gespeeld. Doordat ze minder ervaring hebben dan de duiven die als jong worden gespeeld, kost het mijn jaarlingen moeite om thuis te komen. Ze doen er soms het hele weekend over. Zo vliegen ze niet in de klad. Dat vind ik goed. Later komt ze dit van pas.’

 

Twee Toppers

Het seizoen begon sterk (zoals de rest van het seizoen ook goed was) met een 20e nationaal Pau tegen 3.785 duiven. Deze prijs werd gewonnen door ‘Mystique’. Deze duivin van 2015 won al eerder mooie prijzen:

94e nationaal Pau tegen 2.728 duiven

140e nationaal Pau tegen 3.551 duiven

80e nationaal Marseille tegen 2.130 duiven

159e nationaal Marseille tegen 2.750 duiven

Verder won ze nog twee prijzen op Marseille, 3 prijzen op Agen en één op Narbonne.

Mystique.jpg 

De vader van ‘Mystique’ komt uit een vader maal dochter koppeling. Opa van vaderskant is ‘Rode Koos’ van de Gebr. Bras. Hij is vader van o.a. 2e nationaal St. Vincent en de 20e Perpignan tegen 1.555 duiven. Hij stond op zijn eigen dochter (Triple 222, die de 2e nationaal St. Vincent won) toen de vader van ‘Mystique’ eruit kwam. De moeder van ‘Mystique’ is een kruising tussen het soort van Cas van der Graaff (duivin rechtstreeks uit ‘Raket”, 28e nationaal Perpignan, en ‘Parel’, 5e nationaal Pau) met het oude soort van Hein Oostenrijk. Wie is er niet groot mee geworden?

Lady-Bug-e1581076787246.jpg 

Op Agen ZLU voor oude duiven won Antony de 27e nationaal tegen 5.214 duiven. De duif achter deze prestatie is ‘Lady Bug’. Deze duivin van 2017 komt uit een doffer die zelf 3 prijzen van op Narbonne, Perpignan en Barcelona. Helaas viel hij ten prooi aan de roofvogel. Hij kwam uit een doffer (met 9 prijzen op de grote fond), wat een zoon was van de ‘Oude Vertelman’ met ‘Dochter IJskop’ (Gebr. Bras) en een duivin van Cas van der Graaff (dochter 19e nationaal Mont de Marsan). De moeder van ‘Lady Bug’ komt uit een doffer (‘Valentino Rossi’), wat broer was van de grootvader van vaderskant (‘Oude Vertelman’ maal ‘Dochter IJskop’) en een duivin van Busscher-Albertz. Van deze Limburgse combinatie heeft Jos Martens uit Stein ook verschillende toppers.

 

 

 

 


« terug

Hier had uw banner kunnen staan!!!

Bonnenverkoop

Duivenvlucht

NPO Veenendaal

Duivenshop.nl

Derby Arona

Duiven producten

PDF-Reader
Om de pdf-documenten te lezen heeft u Adobe Reader nodig. Deze kunt u hier gratis downloaden.

Hokpresentaties
Links
IPC BV - Intern..

Pagina geladen in 0.009 seconden.