2020 IPC BV - International Pigeon Company

Locatie: IPC BV » Nieuwsberichten archief

Comb. Hartog, Laren, wint St. Vincent in Fondunie 2000

25 juli 2019 

Top 10 
De lossing was zaterdagochtend om 7.15 uur. In het concours van de Fondunie 2000 waren 574 duiven mee. De duiven hadden metname het laatste deel last van regen, motregen en een gesloten wolkendek. Hierdoor kwamen er minder duiven uit het werkgebied van de FU2000 in de kop van de nationale ZLU-vlucht dan gemiddeld. Comb. Hartog uit Laren zat er nog goed bij in de nationale top 20 en zij wonnen het Fondunie 2000-concours. Zij klokten om 10.17 uur op een afstand van 1.071 km. De winnende snelheid was 876 mpm. Nummer twee was 2 mpm minder snel en kwam op naam van Jan Willem Schreurs uit Nieuw Vennep. Het brons was voor Albert Poulisse uit Kerkdriel. Frank Hage uit Woerden (4e) en Gerrit en Jaco van Nieuwamerongen uit Veenendaal (5e) maakte de top 5 compleet.
Gerrit en Jaco hadden 1 duif mee en konden het hok snel sluiten. Albert Poulisse had 4 duiven mee en 3 prijzen.

De winnende liefhebber
Jan Hartog (73 jaar inmiddels) is woonachtig in Laren. Vroeger had Jan een groothandel in vlees, wat zijn zoon inmiddels heeft overgenomen. Je is in de duivensport gekomen door pa Gijs. Vanaf zijn veertiende jaar doet Jan actief mee. Vader Gijs heeft een gezegende leeftijd bereikt, maar is jaren geleden overleden. Vanaf 2003 speelt Jan samen met Kees Hoofd. Het oude soort van pa zit nog altijd op het hok. Dit bestaat uit duiven Sprenkels, het oude Aarden-soort met een vleugje Van Wanroy. De laatste jaren zijn er duiven van Team Vollebregt en Tim Hage bijgekomen. Tim helpt Jan regelmatig met wat adviezen omtrent gezondheid en opleiding van de duiven. Tim werkt bij een machinefabriek (Multivac) en Het Vleescentrum van Jans zoon heeft daar toen een machine gekocht. Zo is het contact ontstaan.
In de tuin in Laren staat 20 meter duivenhok. Het bestaat uit 8 afdelingen. Er zit een afdeling met losse doffers en een afdeling met losse duivinnen, nonnen en paters. Deze hebben Jan en Kees bij elkaar gelaten en hier zat de winnende duif bij. Op Cahors zaten de mannen er ook goed bij en ook dit duifje komt uit dit ‘rommelhok’.

De winnende duif
De winnende duif is een jaarling duivin … een blauwtje. De vader van de winnende duif is van het soort van Henk Bos uit Baarn. Deze doffer heeft heel wat kopprijzen gewonnen en Jan heeft deze duif gekocht. Hij geeft goede nazaten. Dat blijkt met de St. Vincent-winnares. De moeder is een rood duivinnetje van Louis Vollebregt. Ze is op kleine jonkies ingemand. Zes duiven waren klaargemaakt voor St. Vincent. De zevende duif zat er mooi strak en bol bij, dus die moest ook maar mee. Deze duivin bleek zondag de winnaar te zijn. Als voorbereiding zijn de duiven ingespeeld op weduwschap. Vanaf het begin zijn ze ingemand met als slot twee dagfondvluchten. Zodoende is ook de winnende duif goed ingespeeld.

Het seizoen
De duiven zijn begin maart gekoppeld. Na het grootbrengen van de jongen zijn de duiven op weduwschap gezet en ingespeeld. De winnende duivin was een non, dus die heeft geen jongen groot gebracht. De reguliere koppels worden voor de marathonvluchten op een goede neststand gebracht.
De duiven krijgen voer van Matador aangevuld met fijn zaad, veel pinda’s, tovo en hennep. Zij krijgen elke dag schoon grit. De duiven worden regelmatig door Henk de Weerd gecontroleerd. Ze krijgen iets als het nodig is en de duiven die op de marathonvluchten worden ingemand, krijgen een week van te voren een geelpil.

De Beleving
Jan: ’Ik heb er veel lol in. De sociale contacten onderling. De gezelligheid met het inkorven en afslaan. Jammer dat het zo terugloopt. Gelukkig hebben wij in Laren nog een aantal jonge leden.’
Jan zag de duif aankomen. Jan: ‘Je kon zien dat er drang achter zat. Ik twijfelde nog of het een duif van Dax was.’ Wat is je droom? Jan: ‘Mijn vader wilde altijd Barcelona winnen en dat zou ik ook nog heel graag doen. Wij zijn niet verder gekomen dan de 7e nationaal en een paar jaar terug ook nog eens de 21e nationaal. Toch houd ik deze droom levend … ook voor mijn vader.’


Tot Slot
Jan: ‘De duivensport moet wel veranderd worden, maar niet meer vluchten, maar minder. Er zijn in een weekend veel te veel vluchten. Ik wil zelf alleen de ZLU gaan spelen en de drie klassiekers van de middaglossing. Dat is eigenlijk al te veel, maar je wil graag meedoen als er mooie vluchten zijn.’
Jan en Kees … nogmaals van harte ge

feliciteerd met jullie mooie overwinning. Nog veel succes met de verdere vluchten!

 

 Jaco van Nieuwamerongen


« terug

Hier had uw banner kunnen staan!!!

Bonnenverkoop

Duivenvlucht

NPO Veenendaal

Duivenshop.nl

Derby Arona

Duiven producten

PDF-Reader
Om de pdf-documenten te lezen heeft u Adobe Reader nodig. Deze kunt u hier gratis downloaden.

Hokpresentaties
Links
IPC BV - Intern..

Pagina geladen in 0.010 seconden.